24 Ekim 2009 Cumartesi

Paso'yu yayınladım, Pardus seçkilerine yer açın!

Pardus seçkileri oluşturmak için yazmaya başladığım Paso'yu sonunda yayınladım, http://github.com/alierkanimrek/paso adresinden indirip hemen kullanılabilir, Qt4 arayüzlü bir Python betiği sonuçta.

Pisi paketi ve çevirisi için henüz erken olduğunu düşünüyorum, temel işlevleri yerine getirse de henüz pek çok eksiği ve eminim bilmediğim pek çok hatası var. Nasıl kullanıldığına dair bir örnek yapıp ekran kaydı aldım, örnekte Gnome'lu Pardus kurulum ortamı hazırladım. (Tam ekran izleyin)





Paso ile istediğiniz paketlerden oluşan size özel bir Pardus kurulum imajı oluşturabilirsiniz. Daha önemlisi bu imajları oluşturmak için kullandığınız .paso dosyasını paylaşarak herkesin kendi sisteminde sizin hazırladığınız imajları oluşturmasını da sağlayabilirsiniz. Ama unutmayın ancak kurulmuş bir Pardus sistemindeki paketlerden oluşan bir kurulum seçkisi hazırlayabilirsiniz.

Paso dosyaları sadece paketlerin hangi depolarda olduğu bilgisini içeren küçük dosyalardır,, paylaşması kolaydır, isterseniz internetteki depolarda olmayan kendi hazırladığınız paketleri de paso dosyası ile paylaşıp oluşturulacak imaja dahil edebilirsiniz. Kurulum bildiğiniz Pardus kurulumu olacak.

Yakaladığınız hataları ve önerileri github'dan iletebilirsiniz, ama yazılım ile hobi olarak ilgilenen bir amatörüm ve bu işlere kısıtlı zaman ayırabiliyorum, geri dönüş için acele etmeyin :) Ayrıca İngilizcem çok iyi olmadığından bu konudaki düzeltme önerilerini de memnuniyetle karşılarım.

23 Ekim 2009 Cuma

Pardus ile CD yakma macerasından çıkan ders

Dün, arkadaşım için hazırladığım bir grafiği işyerinde CD'ye yakmayı unutunca evde halletmeye çalıştım, çalıştım diyorum çünkü hepsini toplasanız 5MB tutan birkaç küçük dosyayı CD'ye yakmak hiç bu kadar zor olmamıştı.

Önce xfburn ile paketinden yeni açtığım 2 CD yaktım ama hatalı yazıldığını görünce hemen suçu xfburn'a attım ve K3b'yi açtım, bunda da 2 tane yakıp hata görünce sinirler biraz gerildi tabi, suçlu belliydi, yeni alınan CD'ler.

Başka marka boş CD arayışından 2'si farklı marka 3 tane CD buldum ve K3b ile 1 tanesini yazdım ve yine hata! Bir an uzay kasada çalışan sisteme şöyle bir baktım ve "neler oluyor?" diye düşündüm, yoksa suçlu son Pardus güncellemeleri mi? Yok canım tek CD yakan ben değilim ki listelerde hiç böyle bir sorun belirten görmedim vs. derken Xfburn ile bir tane daha CD çöpe gidince anormal bir durumla karşı karşıya olduğum gerçeğini kabullendim.

İlk düşündüğüm en son ne zaman CD yaktığımdı, belki 15 gün önce birkaç DVD yakmıştım, evet belki DVD kullanırsam en azından şu işi halletmiş olurum, veya güncellemeleri geri alıp öyle bir deneyeyim, belki bir hata yakalamış olurum diye düşünürken, dur şu sistemi yeniden başlatayım dedim, olmaz ya belki düzelir, çaresizlik işte.

Sistem açılırken 1sn. görünüp kaybolan sürücüye ait BIOS mesajlarına dikkat etmek için ekrana pür dikkat kesildim, bu sırada işlemci bilgisini gösteren yazıyı görünce çok sevindim, çünkü 1.6Ghz işlemcinin 2.6Ghz hızında çalıştığı yazıyordu, evet birkaç gün önce bir şey denemek için biraz aşırı hızaşırtma yapmıştım ve öylece unutmuşum.

Hemen DEL tuşuna basıp işlemciyi normal hızına aldım ve sistemi yeniden açıp Xfburn ile CD'mi sorunsuzca yaktım. Çöpe gittiğini sandığım diğer CD'leri de kontrol edince hatasız yazılmış olduklarını gördüm. Demek ki aşırı hızaşırtma DMA kanallarında tutarsızlıklara neden oluyor, bu da en çok optik sürücüleri etkiliyor, belki aşırı hızaşırtma oluşturduğu CRC hataları nedeniyle sistem performansını da düşürüyor olabilir.

Buradan çıkarılacak ders şu; Pardus kurulumu yaparken veya CD yakarken hızaşırtmayı ya kapatın ya da fazla abartmayın.

17 Ekim 2009 Cumartesi

Paso test sürüşünde

İş güç özel yaşam derken eğlenceye kalan zaman azalıyor, benim eğlencem de kodlarım. Bir süredir çalıştığım Paso artık ayaklandı ve iş çıkarmaya başladı ama daha oturup adam akıllı test edemedim. Çünkü test aşamaları uzun zaman gerektiriyor, sanal makinede Pardus kurulumu (hadi bunu sanal disk kopyalarıyla hallediyorum) değişik paketlerin kurulumu veya kaldırılması, paso ile tekrar imajın oluşturulup sonra bu imajın kurulması falan... Bu sabah Xfce'li Pardus kurulumu yaptım ve birkaç hata düzelttim;


Geçenlerde yaptığım ilk testte çok ilginç bir durumla karşılaştım, Paso ile oluşturduğum iso dosyalarıyla yaptığım kurulumlarda /boot/grub/message dosyası oluşturulmuyor. Bu dosya gfxtheme-pardus-boot paketinin kurulumu sırasında oluşturuluyormuş, paket hatasız bir şekilde kuruluyor ve ayarlanıyor görünüyor ama... Neyse şimdilik bunun üzerinde duracak zamanım yok, Gnome'lu Pardus gibi birkaç denemeden sonra kodları yayınlamak için acele ediyorum.

13 Ekim 2009 Salı

Yalın ADSL kullanımı hangi bahara kaldı?

Telekom A.Ş. ADSL abonelerinin telefon hattı olmadan yalın ADSL hizmeti alabilmelerini sağlayan düzenleme ile ilgili süreç hala süründürülüyor. Yasal olmayan bu uygulama bazı tüketicilerin açtığı davalarla yargıya taşınmış, buna itiraz eden şirketin itirazları da haksız bulunarak reddedilmişti. Şirketin bu konuda ayak diremesinin nedeni olarak ,uygulamadan tahminen yılda 1 Milyar TL civarında haksız kazanç elde etmesi olarak gösteriliyor.

Mahkeme kararları doğrultusunda hareket eden Rekabet Kurulu 18 Şubat 2009'da aldığı bir kararla 3 ay içerisinde bu şirketin Bilgi Teknolojileri Kurumuna izin için başvurmasını şart koşmuştu. Başvuru ancak 2 ay gecikmeyle 3 Temmuz'da yapılabilmişti.

Rekabet Kurumu'nun yaptığı son basın açıklaması ile topun BTK'da olduğu, BTK ile şirket arasında görüşmelerin 3 aydır bir takvime bağlanıp sonuçlanmadığı, yani mahkeme kararlarının üzerinden 1 yıldan fazla bir zaman geçmesine rağmen konunun süründürülmeye devam ettiği anlaşılıyor.

Bence, aradan geçen zaman uzadıkça bu haksızlığa resmi kurumlar tarafından da göz yumulduğu görüntüsü ortaya çıkıyor. Tekel konumuyla zaten piyasada yeterince rahatsız edici olan bu şirketin bu haksız kazancına hızlı ve keskin kararlarla son verilerek ortaya yayılan kötü kokuların bertaraf edilmesi, bu kurumların saygınlığını geri kazanması için şart.

8 Ekim 2009 Perşembe

Şifreli Excel dosyasını OpenOffice ile düzenleyin

Dün, matbuu bir evrak üzerine baskı yapmakta kullanılan bir Excel dosyasını, evrağın yeni haline göre düzenlemem gerekti. Fakat dosya (bilinmeyen bir) parola ile korunmuş haldeydi ve içinde kullanılan bazı makrolar vardı.

OO Calc ile dosyayı açıp .ods olarak kaydettim, sonra bu ods'yi açıp .xls olarak kaydettikten sonra hücreleri istediğim gibi biçimlendirebiliyordum. Makroları da ods dosyasından görebiliyordum, oradan Excel'e kopyala yapıştır yaparak aldım, ancak tüm satırların başına bir "rem" eklenmiş ve kodlar açıklama haline getirilmiş, bu "rem"'leri silip makroları ilgili butonlara bağlayınca işlem tamamlandı.

6 Ekim 2009 Salı

Terminal masaüstü

Xfce kullanıyorsanız masaüstünüzün terminal ekranı olması için Oturum ve Başlangıç ayarlarındaki Başlangıçta Çalıştırma listesine şunu ekleyin;

terminal --maximize --hide-menubar --hide-borders --hide-toolbars

Böylece açılışta tüm masaüstünü kaplayan bir terminal ekranınız olacak, isterseniz terminal programının ayarlarından şeffaflığı %100 yaparak masaüstü resminin de görünmesini sağlayabilirsiniz.

Ancak masaüstü simgelerini tıklamak için panelden masaüstünü göster seçmeniz gerekiyor, ayrıca panelde Görev Yöneticisi yerine Simge Kutusu seçerseniz böyle bir masaüstünüz olabilir.



Unutmadan, bu terminal ekranında menü falan olmadığından "terminal" komutu ile veya Shift+Ctrl+n ile normal bir terminal penceresi açarak ayarlarını değiştirebilirsiniz. Shift+Ctrl+t ile masaüstünde sekmeler açmak da bayağı eğlenceli :)

Programın ayarlarından bu kısayolları değiştirip menü çubuğunu gösterip/kapatma tuşu ekleyebilirsiniz. Sadece konsol bana yeter Alt+Tab ile işimi hallederim diyen konsol fanatiği olabilirsiniz, o zaman "--fullscreen" parametresini ekleyin.