30 Kasım 2009 Pazartesi

Pardus için OpenDNS istemcisi

Pek çoğumuz OpenDNS'i bazı sansürlü siteleri açmak için kullanılan basit bir DNS servisi olarak biliyor, gerçekte ise üyelerine dns sunucusu üzerinden ücretsiz içerik filtreleme hizmeti veren bir servis. Eğer Pardus'ta internet içerik filtreleme kullanmak istiyorsanız bugün için en basit çözüm OpenDNS servisini kullanmak. (Tabii bu sözüm squid+dansguardian gibi paketleri yönetebilecek seviyedeki kullanıcılar için geçerli değil.)

Pardus'ta OpenDNS servisini filtreleme amaçlı kullanabilmek için OpenDNS'in ağınızın WAN ip adresini bilmesi gerekiyor. Bu iş aslında çok basit, kuracağınız küçük bir betik bu adresi belirli aralıklarla OpenDNS'e bildiriyor, bunun nasıl yapıldığını anlatan bir yazı zaten uzun zamandır özgürlükiçin'de var.

Ancak gördükleri $ işareti her şeyi GUI aracılığı ile yapmaya alışkın kullanıcıları koşarak uzaklaştırmaya yetiyor. Bende bir süredir bu küçük işlemleri nasıl bir GUI'ye yerleştiririm diye düşünüyordum. Bayram tatili fırsat oldu.

Konuyu araştırırken OpenDNS'in aslında çok basit bir API kullandığını ve bir https çağrısı ile adresin güncellenebildiğini öğrendim. Bununla ilgili python örneklerini de bulunca kendi güncelleme istemcimi yazarım dedim ve işe koyuldum.

Pog adını verdiğim (belki adını değiştiririm, böyle garip isimleri nereden buluyorsun demeyin kısaltma işte) küçük program tamamlandığında çok sevdiğimiz GUI aracılığı ile girdiğiniz OpenDNS kullanıcı adı ve şifresi ile cron zamanlayıcısını kullanarak belirli aralıklarla güncellemeyi yapacak. Çalışır hale geldiğinde http://github.com/alierkanimrek/ adresindeki deposundan indirilebilecek. GUI Meraklıları için bir de ekran görüntüsü;


26 Kasım 2009 Perşembe

Inkscape'de yapmıştım ama hangi efektleri kullanmıştım?

Bir arkadaş Inkscape'te yaptığı bir belgede hangi efektleri kullandığını unutmuş ve belgeyi bana gönderdi. Görünüme bakıp efektleri tahmin etmek benim için de zor ama çok şükür SVG biçimi açık bir standart :)

Shift+Ctrl+X İle Inkscape'in XML düzenleyicisini açıp bakınca hangi nesnede hangi efektlerin kullanıldığını görmek çok kolay, resimdeki örnekte "text3892" adlı nesnenin özelliklerinde 2974 numaralı filtrenin kullanıldığını yazıyor, XML ağacında üstte yer alan 2974 numaralı filtreyi açınca da filtrenin hangi efektlerden oluştuğunu görmek ve efektlerin değerlerine ulaşmak mümkün.


Arkadaş text2970 numaralı nesnedeki efektleri merak ediyordu, deneme yapmak için beleye yeni bir metin yazdım (3892) ve 2970'in "style" özelliğindeki "filter:url(#filter2974);" bölümünü 3892'ye ekledim, sonuçta aynı efektlerin uygulandığı ikinci bir metin elde ettim.

24 Kasım 2009 Salı

Youtube için Minitube

Youtube için Flash player ve tarayıcıya ihtiyacımız yokmuş meğerse, youtube api'lerini kullanan minitube ile HD videoları bile izlemek mümkün, Pardus'ta Linux paketini indirip açtıktan sonra minitube dosyasını çift tıklayınca çalışıyor, gönderdiğim Türkçe çevirisi de son sürüme eklenmiş.

16 Kasım 2009 Pazartesi

Paso 0.1

Kendinize özel Pardus kurulum ortamı hazırlayabileceğiniz Paso'nun 0.1 sürümü hazır. http://github.com/alierkanimrek/paso/downloads Adresinden indirebilirsiniz, arşivi açıp src dizininde "python paso.py" komutunu çalıştırmanız yeterli. Nasıl kullanacağınıza dair kısa açıklamalar http://wiki.github.com/alierkanimrek/paso adresinde var. Tabii eksikler çok http://github.com/alierkanimrek/paso/issues adresinden bilinen hatalara bakabilirsiniz.

Xfce önkurulumlu Pardus için bir .paso hazırladım http://groups.google.com.tr/group/antalya_linux/files adresinden indirebilirsiniz.

12 Kasım 2009 Perşembe

Paso 0.1 XML desteği ile geliyor

Paso'nun TODO dosyasında alt sıralarda olan (.pisi dosyalarını örnek aldığım) XML biçimli dosya desteğinin diğer ihtiyaçlar için bir zorunluluk olduğunu fark edince ilk sıraya onu aldım ve şu anda hazır, ama henüz testlerini tam yapamadığımdan commit etmedim. Bu, şu ana kadar hazırlanan paso dosyalarının güncel paso ile okunamayacağı anlamına geliyor, belki bir çevirme betiği yazabilirim, o konuda söz vermeyeyim. Ayrıca Paso dosyasına hazırlayan kişinin isim ve e-posta bilgilerini ekleme ve hazırlanan paso ile ilgili açıklamalar ile yapılan çalışmanın varsa internet adresini ekleme gibi güzellikler de hazır.

Şu anda git deposundaki Paso Testing'i kullananlar hazırladıkları paso dosyalarını yakında commit edeceğim Paso 0.1 ile kullanamayacak! Yani hazırladığınız Paso dosyalarını yayınlamadan önce biraz daha bekleyin ve 0.1 ile tekrar hazırlayıp öyle yayınlayın derim.

http://armuting.blogspot.com/2009/11/paso-ile-guncel-pardus-kurulumu-yapn.html
http://armuting.blogspot.com/2009/10/pasoyu-yaynladm-pardus-seckilerine-yer.html

5 Kasım 2009 Perşembe

Paso ile güncel Pardus kurulumu yapın

Paso, kurulmuş olan bir Pardus sistemindeki paketlerden oluşan bir kurulum ortamı (iso dosyası) oluşturmaya yarıyor, bu ortamı oluşturmak için kullanılan .paso dosyasını internetten paylaşabilirsiniz çünkü boyutu çok küçük. Böylece herkesin bu kurulum ortamını kendi bilgisayarında oluşturması mümkün. Örneğin içinde oyunlar olan veya sunucu uygulamaları olan farklı kurulum ortamlarını hazırlayıp paylaşabilirsiniz.

Ben de güncellenmiş bir Pardus 2009'dan kurulum ortamı hazırladım, 9kb'lık .paso dosyasını http://groups.google.com.tr/group/antalya_linux/files adresinden indirebilirsiniz. Iso dosyasını oluşturduğunuzda güncel paketlerden oluşan bir kurulum ortamınız olacak.

Bu konuda kısa bir örnek yaptım, tam ekran izlemenizi öneririm; (Video gezegen'de görünmüyor, konu başlığına tıklayın)



Daha önce burada .paso oluşturmayı da içeren biraz uzun bir örnek yayınlamıştım.

Paso ile denemeler yaparken Pardus'un kurulum paketlerinden birisinde küçük bir sorun tespit ettim, şimdilik oluşturduğunuz kurulumlarda buna dikkat etmeniz gerekiyor. Bkz; http://github.com/alierkanimrek/paso/issues#issue/1

Güncel Pardus kurulumu hazırlayabileceğiniz .paso dosyasını http://groups.google.com.tr/group/antalya_linux/files adresinden indirebilirsiniz.

2 Kasım 2009 Pazartesi

Linux'un 9.10 sürümü çıkmış...

Bir "linux güncellenmiş" vakası daha, bu sefer yazıdaki ifadeyle "Linux'un 9.10 güncellemesi" çıkmış haberimiz yok, haberin başlığı ise daha ilginç "Linux Koala yetiştirmeye karar verdi" :D

Bakalım bu site haberi ne kadar kısa sürede düzeltecek...

Pardus topluluğu ne kadar hızlı büyüyor?

Pardus ile ilk tanışmamın üzerinden yaklaşık 2 yıl geçti, hatırladığım kadarıyla o günlerde forum trafikleri en yoğun günlerde bile 70-80 mesajı geçmiyordu.

Bu hafta sonunu şehir dışında internetsiz geçirdim ve şimdi Google Reader'ı açtığımda Pardus kategorisindeki RSS kaynaklarında 800'ün üzerinde mesaj görünce o eski günleri hatırladım. Şimdi her bir mesaja 30 saniye ayırsam bile tüm günümü bunlarla geçirmem gerekecek. Bu nedenle (yöneticisi olduğum forumdan da özür dileyerek) "Tümünü okundu olarak işaretle" seçeneğini tıklıyorum.

Elbette hayalim pek çok forum ve topluluk sitesi olan, ülkemizdeki her kesimden bilgisayar kullanıcısının keyifle kullanıp katkı verdiği bir Pardus görmek. Büyüme bu oranda devam ederse 2 yıl sonra günlük 3000-5000 mesajlık bir trafikle karşılaşacağız demektir.

Bu gelişme aynı oranda Pardus hata takip sistemi ve kullanıcı listeleri gibi resmi kanallar için de geçerli. Herkesin bu öngörüye göre hazırlık yapması lazım.