30 Nisan 2010 Cuma

E-Posta adreslerimiz meğer tezgahta müşteri bekliyormuş

Bugün bir alişveriş sitesinden reklam e-postası aldım, listeden çıkmak için üyelik iptali yapın vs. yazıyor, o siteye hiç girmemiştim belli ki yeni açılmış. Sitelerine üye olmadığımı ve e-posta adresimi nereden temin ettiklerini sordum. Aslında e-posta trollerinin bazı yöntemlerle internetten adres toplayıp satışını yaptıklarını biliyorum, herhalde böyle bir yolla almışlardır diye düşünüyordum.

Gelen cevapta üyeliğim olan başka bir site ile (sitenin adını vererek) yaptıkları anlaşma ile aldıklarını ve listeden çıkarıldığımı yazmışlar. Bu yasal mı değil mi bilmiyorum ama kişiye özel bilgilerin sıradan bir bilgi gibi satışa çıkarılması ve bu şekilde elde edilen bilgilerin kullanılması her iki firma açısından neresinden bakarsanız çok çirkin bir reklam aslında.




Paket bağımlılıklarını aramadan bulmak mümkün mü?

Pardus paket yöneticisinin hızından şikayetçi olan sadece ben miyim bilmiyorum, gerçekte paket yöneticisi sadece bir arayüz, asıl performansı pisi gösteriyor. Pisi'nin kodlarını adam gibi incelemeden eleştirmek verilen emeğe gerçekten haksızlık olacak ama özellikle eski bilgisayarda bağımlılık hesaplaması yaparken iyice kendini gösteriyor bu yavaşlık.

Amatör bir Python yazarı olduğumdan bu bağımlılık çözme meselesi güzel bir problem gibi göründü gözüme ve acaba bu işi ben olsam nasıl yapardım diye düşünmeye başladım. Kağıt üzerinde birkaç şey karalamışım, ertesi gün o kağıt gözüme ilişti, üzerine paketleri temsil eden bir sürü yuvarlak çizmişim, sağına soluna çizgiler notlar vs.

Yav dedim bu yuvarlakların her biri bir nesne olsa ve her biri kendi bağımlılığını ve ters bağımlılığını bilse ve bunları birer eventHandler'a kaydetse, bir tanesini kurmaya çalışınca bu event'ları tetiklese hiç öyle listelerde falan arama yapmasa.

Vakit buldukça bir prototip kodlamaya başlayacağım, kendime yeni bir eğlence çıktı, hoşuma giderse belki Paso'ya eklerim Pardusman gibi depodan seçki oluştururuz, fena mı olur?

23 Nisan 2010 Cuma

Durduk yere bir grubun şarkısını sevmeye başlamak


Uzun zamandır bir şarkıyı üst üste birkaç defa dinlememiştim, bu durumu açıklamak kolay değildir, belki de şarkıyı yazan kişiyle dinleyenin duygu durumunun o anda aynı olmasından kaynaklanıyordur. Çok ünlü olan ama benim tarzından dolayı hiç ilgi göstermediğim bir grubun artık eski sayılabilecek bir şarkısı bir grup mp3'ün arasında kaybolmuş vaziyette rastgele çalma modundaki bir listedeydi. Çalmaya başlayınca işi gücü bırakıp sözlere ve müziğe daldım, sonra gogıl açılıp sözleri bulundu, youtube açılıp klibi izlendi, klip ayrıca güzel.

Duran Duran - What happens tomorrow

20 Nisan 2010 Salı

Tek umudum Google Wave

Facebook ve benzeri siteleri hiç kullanmadım, en son Google Buzz'a takılmıştım o da sarmadı, takip edemiyorum, zamanımı, kimin ne yaptığı ne dediğini takip etmektense kendi yaptıklarıma ayırmak istiyorum sanırım. Çok mu bencilce oldu?

Pardus topluluk faaliyetlerine yapmaya çalıştığım katkılar ve üstlendiğim yönetim görevleri zaten yeterince zamanımı alıyor, hatta iş yoğunluğundan şu aralar topluluk işlerine de zamanım olmuyor. Spor olsun diye yaptığım üç kuruşluk kodlama keyfim vardı ama epeydir buna da zamanım olmadı.

Öyle bir şey olmalı ki; sadece ilgilendiğim konulardaki bağlantılarımla ortak çalışmalar yürütüp, iletişim ve paylaşımda bulunabileceğim, özel bağlantılarımı da aynı platformda bu faaliyetlerimden ayırı olarak yönetebileceğim bir ortam olmalı. Artık tek umudum Google Wave gibi görünüyor, sunumunu seyrettikten sonra benim gibiler için bir şeyleri değiştirebilir diye düşünüyorum.

15 Nisan 2010 Perşembe

Linux ve özgür yazılımları ne kadar anlatabiliyoruz?

Bugün ulusal çapta bir bilgisayar firmasının tanıtım/pazarlama yetkilisi işyerimizi ziyaret etti. Sohbetin sonunda Pardus konusunu açtım ve "Siz kamu kurumlarını geziyorsunuz, oralarda Pardus kullanımı ne durumda acaba?" diye sordum. Kullanıldığını görmediğini, zaten açık kaynak olduğu için kamu kurumları için uygun olmadığını söyledi.

Bu tek örnekten yola çıkıp bir sonuca varmak tabii ki doğru değil ama yine de insan düşünmeden edemiyor; Acaba Türkiye'de Linux ve özgür yazılımlar anlatılamıyor mu? LKD Seminerlerinin veya Özgürlükiçin gibi topluluk faaliyetlerinin tüm ülkeye, her kesime, en azından bilişim sektörü çalışanlarına yayılması için neler yapılmalı?

14 Nisan 2010 Çarşamba

XXL'mı daha büyüktür, xxl mı?

Fotoğraf makinesinden resimleri kopyaladım ve bir alışveriş sitesindeki ilanıma yüklemeye çalıştım. Dolphin'de resimleri ev dizininde görüyorum ama Firfox ile açtığım sitenin resim yükleme diyalog penceresinde göremedim. Birkaç defa siteyi kapatıp açtım, pencereleri kapatıp açtım, resimleri birkaç dizine kopyaladım, isimlerini, boyutlarını değiştirdim ama nafile. Tabii tüm bu mücadele 15-20 dükika sürdü.

Sonra tesadüfen bir dizini açtığımda bazı resimlerin listelendiğini fark ettim. Aynı dizine meşhur resimleri kopyaladım ve sadece bu resimlerin görünmediğini anladım. Görünen ve görünmeyen resimleri Gimp ile açıp yeniden farklı kaydetmek isterken dosya uzantılarının farklı olduğunu fark ettim, görünen resimler .jpg görünmeyenler .JPG. Harfleri küçültüp resimleri yükledim.

Neyse, teknik sorun olarak ilgili siteye bildirdim, umarım kısa sürede düzeltilir.


8 Nisan 2010 Perşembe

e-Posta Kutunuzdaki işlevlerin çok ötesi neymiş bakalım

İşyerimizin e-posta adreslerini ben kontrol ediyorum ve her hafta birkaç tane gayet ciddi talepler bulunan e-postalar alıyoruz. Pek çoğu şahıslardan geliyor olsa da tüzel kişilerden de gelenler de az değil.

Şimdi bir yerde üst düzey yünetici olduğunuzu ve elinize gayet ciddi bir konuda şöyle bir mesaj geldiğini hayal edin (gerçek bir örnekten alınmıştır);


Sayın .....
...... MÜDÜRÜ

... bu konuda gerekli girişimleri yapmanızı arzularız.

.....
Yönetim Kurulu Başkanı

... ..: Arkadaşlarınız size e-posta gönderdiklerinde Flickr, Twitter ve Digg güncellemelerinizi öğrenirler.

....™ ile e-posta kutunuzdaki işlevlerin çok ötesine geçin. Diğer .....™ özelliklerine göz atın.

Şimdi bu yönetim kurulu başkanı hakkında ne düşünürsünüz?

Siz siz olun sizden habersiz e-postalarınıza reklam çakan servisleri böyle işler için kullanmayın. Hatta iyisi mi hiç kullanmayın.

7 Nisan 2010 Çarşamba

Pardus Wiki'ye bir haller oluyor

Pardus Wiki yani Pardus Ansiklopedisi pek çok kullanıcının bildiğinin aksine kullanıcılar tarafından yazılıyor, geliştiriciler tarafından da kullanılıyor ama sadece geliştirme faaaliyetlerinin belgelendirilmesi için.

Bugün için Pardus Wikisi Türkçe dilindeki en zengin özgür yazılım belgelendirme ortamlarından birisi haline gelmiş durumda. Bu nedenle Pardus kullanıcılarını kutlamak lazım.

Şu sıralar da III.Wiki Kuşatması devam ediyor, bu kuşatmada hedef taslak halindeki maddeleri kaliteli maddeler haline getirmek.

Wiki'de düzenleme yapmak gerçekte çok basittir, mesela maddeler halinde bir liste yazmak isterseniz maddelerin başına * işareti koymanız yeterli. Konu başlığını "==Konu başlığı==" gibi yazabilirsiniz, bir alt seviye başlık için "===" kullanırsınız, "====" tahmin edebileceğiniz gibi daha alt seviye başlık için kullanılır.

Bunlar gibi çok basit kodlamalarla harika düzenlemeler yapmak mümkün, zaten wiki oldukça sade bir görünümde olduğundan çok fazla biçimlendirme kodu bilmenize gerek yok, ihtiyacınız olan her şeyi Özgürlükiçin e-Dergi'nin 20. sayısındaki basit rehberde bulabilirsiniz.

2 Nisan 2010 Cuma

Lexmark'ta doğru yolu bulmuş görünüyor

Ürünlerinde hep gücün karanlık tarafına destek vermeyi tercih eden Lexmark'ın yeni model çok fonksiyonlu yazıcısı (artık bunlara yeni bir isim bulmak lazım) sonunda doğru yolu bulmuş gibi görünüyor, umarım bu bir istisna değil bir başlangıçtır.