31 Mart 2010 Çarşamba

KDE 4.4'ün Netbook Plasma kabuğu

KDE 4.4 ile Netbook'lar için tasarlanmış yeni Plasma masaüstü ile kullanılabilecekmiş. Bu tarzda bir arayüzü Xandros'dan hatırlıyorum sanırım ve olumlu bir eleştiri görmemiştim onun hakkında, ama KDE'nin güçlü ve sistemle daha entegre yapısı ile farklı bir deneyim olacak.



Plasma teknolojisi dağıtım geliştirme yöntemlerini de yeniden tanımlamaya zorluyor gibi. Klasik (halihazırdaki) yöntemde dağıtım geliştiricileri bazı sistem backend'leri ve bunlar için Qt+Gtk kullanan arayüzler geliştiriyorlar. Plasma ile daha çok masaüstü odaklı hale gelen KDE dağıtımlarında ise dağıtıma özgü araçlar için Plasma Programcıkları da geliştirilecek diye düşünüyorum.


Eğer Pardus'un "En iyi KDE dağıtımı" olma gibi bir hedefi de varsa yapılan her geliştirmenin Plasma ile nasıl sunulabileceği üzerine de düşünmesi, belki sırf Plasma araçları geliştirmek için ayrı bir geliştirici alt ekibi olması gerekecek.

19 Mart 2010 Cuma

Toplu resim paylaşmak için

Resim paylaşmak için Imageshack.us kullanacaksanız http://reg.imageshack.us/content.php?page=uploader adresinden Windows msi dosyasını inidirip "wine msiexec /i ImageShackUploader-2.2.0.msi" komutuyla kurup kullanabilirsiniz.

Ext GWT Kütüphanesini GWT projesinde kullanmak

Bence Google hizmetleri çok iyi işlevselliğin sade bir arayüzle de sağlanabileceğini ispatladı, dikkat ederseniz Google hizmetleri mümkün olduğunca sade bir görünüme sahiptir ama ihtiyaç duyduğunuz her şey oradadır.

Eğer GWT projenizde Google gibi düşünüyorsanız GWT'den fazlasına ihtiyaç duymazsınız ama daha iyi bir görsel arayüze ihtiyacınız varsa Ext GWT'nin profesyonel görsel araçları ile oldukça zaman kazanabilirsiniz. Ext GWT, GWT projelerine görsel araç takımları sağlayan bir kütüphane ailesi. Çoklu lisans ile dağıtılıyor ve GPL projeleri destekliyor, eğer projenizi GPL ile lisanslarsanız kütüphaneyi rahatça kullanabilirsiniz.

Önceki yazıda Pardus'ta Eclipse, GWT SDK ve GWT Eclipse eklentisi kurulumunu anlatmıştım, Ext GWT kütüphanesini kullanmak için kullanıcı kütüphanesi olarak eklemek yeterli.

  • İndirme sayfasından "Public Release" bölümündeki SDK paketini indirin, ancak kullandığınız GWT sürümüne uygun olanı seçmelisiniz. Ben GWT 2 kurmuştum.
  • İndirdiğiniz arşivin tamamını Ev Dizinine açın, burada bir gxt.jar dosyası olmalı.
  • Eclipse açın, Window > Preferences menüsündeki ağacın Java > Build Path > User Libraries dalını açın.
  • New düğmesini tıklayın ve örneğin: "gxt-2.1.1" gibi kütüphanenin ismini yazıp Tamam tıklayarak kapatın.
  • Add JARs düğmesi ile açılan diyalog ile Ev Dizinine açtığınız gxt.jar dosyasını açın, böylece kütüphane eklenmiş olacak.
GWT projenizde kullanmak için;
  • Ev Dizinindeki GXT dizininde bulunan /resource dizini içeriğinin tamamını GWT projenizin /war dizinine kopyalayın, projeniz eğer başka bir yol belirtmediyseniz Ev Dizinindeki workspace dizinindedir.
  • Projenizi Eclipse ile açın ve war altındaki .HTML dosyasını düzenleyin, uygulamanızın CSS bağının altına GXT'nin CSS bağını yapıştırın, ve en üstteki DOCTYPE tanımlamasını resimdeki gibi değiştirin.
  • Projenizin .XML dosyasına GXT kütüphanesini ekleyin. (En iyisi resimlere bakın)
  • Proje ağacında proje kökünde sağ tıklayıp Properties seçin, açılan penceredeki ağaçtan Java Build Path dalını seçin, Libraries sekmesinde Add Library düğmesini tıklayın, açılan listeden User Library seçtiğinzde GXT kütüphanesini göreceksiniz, onu seçip Finish ve OK ile kapatın.
Artık projenizde GXT kütüphanelerini de kullanabilirsiniz.


18 Mart 2010 Perşembe

Pardus'ta GWT Eclipse eklentisi kurulumu

GWT (Google Web Toolkit), Google'ın kendi araçlarını geliştirdiği bir Javascript kütüphane ailesi. Ancak geliştirmeyi JS ile değil Java söz diziminde GWT kütüphanelerini kullanarak yapıyorsunuz, yazdığınız kodlar da SDK tarafından derlenerek Javascript kodlarına dönüştürülüyor. Geliştirmede HTML de kullanmıyorsunuz, kullandığınız GWT kütüphaneleri DOM'un kirli işlerini hallediyor. Pardus'ta Eclipse ile GWT uygulamaları geliştirebilirsiniz, kurulum şöyle;
  • Paket yöneticisi ile Eclipse kurun.
  • Alt+F2 İle açılan komut çalıştırma penceresine "xdg-su -c dolphin" yazarak çalıştırın.
  • Açılan Dolphin ile /opt dizinine geçin ve eclipse dizinine sağ tıklayıp Özellikler'i seçin.
  • Özellikler penceresindeki İzinler sekmesine geçip Erişim izinlerindeki Grubu görebilir değiştirebilir olarak ayarlayın, Sahiplik bölümünden de Grup olarak "users" yazın. Değişiklikleri alt dizinlere uygula seçin ve Tamam düğmesi ile kapatın.
  • GWT'nin Eclpise eklentisi indirme sayfasını açın ve kullandığınız Eclipse sürümüne uygun güncelleme adresini kopyalayın. (Örnekte Galileo için; http://dl.google.com/eclipse/plugin/3.5)
  • Eclipse çalıştırın, Help menüsünden Install New software seçin.
  • Açılan penceredeki Work with adresine kopyaladığınız adresi yapıştırın ve Add düğmesine tıklayın. Çıkan diyalogda isim yazmadan Tamam düğmesi ile devam edin.
  • Şu anda eklenti listesini görüyor olmanız lazım ama bilmediğim bir nedenden dolayı ben göremedim ancak liste orada :) Listenin başında göremediğim onay kutuları var, bunlara rastgele tıklayarak Next düğmesinin açılmasını sağladım. Sonra Next ile bir ileri sonra da Back ile bir geri yaptım ve liste görünür oldu :D
  • Listeden Plugin ve SDK seçin ve Next ile devam edin. En son lisansı kabul edip Finish ile kurulum işlemini başlatın.
Kurulum tamamlandığında /opt/eclipse dizininde 200MB'lık bir fark oluştu, bunun yarısı civarında bir indirme yaptığını tahmin ediyorum. Kurulum bittiğinde Eclipse'i yeniden başlatın.

Test etmek için yeni bir Google>Web Application Project oluşturun, projeye sağ tıklayıp Run As > Web App. seçin. Derleme bittikten sonra http://127.0.0.1:8888/... adresinden bir bağlantı veriyor, bunu Firefox adres satırına yapıştırıp uygulamayı çalıştırabiliyorsunuz. İlk denemede küçük bir Firefox eklentisi kurmanız gerekiyor, Firefox sayfayı açınca uyarı veriyor ve onay isteyip kendisi kuruyor.

GWT İstemci tarafını hallediyor ama bunun bir de sunucu tarafı var. Eh, bu işlere bulaşan birisi zaten o tarafı da biliyor demektir. PHP, Django gibi sunucu tarafı betikler için XML-RPC yöntemi veya benim pek bilmediğim ama Google'ın kullandığı Java Servlet kullanılabilir. Şimdi GWT ile nasıl yazılır, şöyle olursa böyle mi olur diye sormayın bende daha bilmiyorum, merak eden çevrimiçi dokümanlardan devam etsin.

9 Mart 2010 Salı

Hotmail kullanıyorsan Microsoft reklamı yapmaya mecbursun

Hotmail kullanıcılarının gönderdiği postaların altındaki Windows 7 ve Live bilmem ne reklamlarına ifrit olmamak elde değil. Posta listelerinde gördükçe "hey allahım her seferinde bunları görmek zorunda mıyım!" diyorum, hayır şu kamyon arkası yazıları gibi eğlenceli bir şeylerle ifade edilse yine eyvallah ama odun gibi bir cümle ve hep aynı nakarat.

Ey hotmail kullanıcıları, buna nasıl tahammül ediyorsunuz? Buyrun hayrını görün;

"I am sorry to inform you that it is not possible to disable these for you. If you want to send message without these advertisement tags, I suggest that you use Windows Live Mail to access your account and send messages. To download the latest version of this e-mail client, please visit..." (Kaynak)

İlla ki kullanacağım diyorsanız bari şu uygulama her neyse onu kurun da biz de rahat edelim.

4 Mart 2010 Perşembe

Hafif bir müzik, üzerimde pijamalar ve elimde kahve ile toplantıdaydım

Dün gece Özgürlükiçin IRC toplantısındaydık, 19:30'u bir kaç dakika geçe sunucuya bağlandığımda neredeyse tüm davetliler gelmişti, izlemeye gelen kullanıcılarla birlikte bir ara 80 kişi gördüğümü hatırlıyorum.

Toplantının gündeminde yöneticilerin artan sayısının getirdiği iletişim sorunları, beyin bölümü, forum ve e-dergi vardı. Yoğun gündem nedeniyle saat geç olduğundan 10:15'de bitirmek zorunda kaldık.

Toplantı çok yararlı oldu, yöneticiler için bir posta listesi açılmasına ve Kubilay'ın işin süsü dediği ozgurlukicin.com alan adlı e-posta hesabı verilmesine karar verildi. Bugün bu e-posta hesabıma giriş yaptım, yarın da listemiz açılıyor.

Beyin bölümü uzun uzun tartışıldı, Beyin yöneticisi Ceyhun sorunları özetledi, sanırım yakında Beyin bölümüne bir onay sistemi getirilecek ve yeni yöneticiler görev alacak. En çok buna sevindim, çünkü Ceyhun epeydir işi nedeniyle pek zaman ayıramıyordu ve bu iş biraz benim üzerimdeydi. Ayrıca benim Beyin Kurallarını yazıya dökmeme karar verildi, bugün bunu en azından taslak olarak hallettim. Daha Beyin üzerine çok konuşacağız, hele bir listemiz açılsın.

E-dergide "seçkin yazarlar" denilebilecek bir oluşum fikri genelde kabul gördü, her ay düzenli yazacak veya köşe sahibi olacak yazarlar diyebiliriz. Ayrıca yazı yazmak isteyenlerin her ay dergi duyurusunu beklememesi, vakti olduğunda yazıp hemen gönderebileceği bir yazı havuzu düşüncesine de iyi olur dedik. Dergide özgürlükiçin kullanıcılarının küçük hikayeleri için de bir bölüm olacak muhtemelen.

Forum çok geniş bir konu oduğundan ve zaman yetersizliğinden pek tartışılamadı. Eski başlıkların arşivlenmesi fikri çeşitli nedenlerle kabul görmedi. Etiket ve arama sistemindeki sorunlar da muhtemelen posta listesinde tartışılacak.

Merak edenler için toplantının log kayıtları burada.