5 Temmuz 2013 Cuma

Yun, BeagleBoard, Rascal, Raspi, Cubieboard & pcDuino

(http://www.cooking-hacks.com/ Sitesinden çeviridir.)

Arduino Yun’un piyasaya çıkmasını beklerken  sanıyorum piyasadaki yeni Linux aygıtları hakkında daha çok bilgi sahibi olmak ilginç olabilir. Yeni geliştirilenlerle birlikte pek çoğu Arduino uyumluluğu konusunda anlaşmış.

Neden?

Arduino 2005 yılında piyasaya sürüldüğünde  modüler bir platform olarak standart olmuştu. Sonraki tüm yeni aygıtlar insanlara Arduino kadar kolay kullanılabilir özellikte bir platform sağlamak istedi.

Bazıları Ethernet, Wifi, HDMI ve NAND Flash ile gelebiliyor, karşılaştıracağımız her kartta özellikler değişiyor. Fakat hepsi GPIO arabirimine sahip, hatta kolay port etmek için genişletilebilir kartları var.


Her birine kısaca bakalım


Arduino Yun : Arduino Yun, klasik Arduino Leonardo (Atmega32U4 işlemcili) ile Wifi arabirimi birleşimi, SOC (System on a Chip - Arabirimler bir çip üzerinde) bir kart ve MIPS temelli bir GNU/Linux olan OpenWRT tabanlı Linino çalıştırıyor. Linino gömülü aygıtlarda çok kullanılan bir GNU/Linux ve OpenWRT’nin özelleştirilmiş bir sürümü. Kart Atheros AR9331 üzerinde ATMega32u4 işlemcili. Leonardo’da olduğu gibi 14 pinli dijital G/Ç ünitesi, 16Mhz’lik bir kristal osilatör ve micro USB bağlantısı var. 






BeagleBoard-xM: BeagleBoard-xM, ARM Cortex TM-A8 1Ghz. işlemci ve güç tasarruflu 512MB DDR RAM sağlıyor. Bu konuya özel ilgi duyanları, mucitleri ve mühendisleri hayallerinin ötesine taşıyabilir ve BeagleBoard.org topluluğundan da ilham alınabilir. Kart topluluk tarafından tasarlanmış, bu açık donanım tasarımı düşük güç tüketimini korurken  dizüstüne yakın performans ve genişletilebilirlik üzerine gelişmiş. Yaklaşık 9x9cm ebatlarındaki kart direk bağlantı için 4 port hub ve 10/100 Ethernet sağlıyor.







BeagleBone A6: BeagleBone kredi kartı boyutunda Linux bilgisayarı, internet bağlantısı sağlıyor, Android 4.0 ve Ubuntu gibi dağıtımları çalıştırabiliyor. Gerçek zamanlı işlemler için gerekli işlemci gücü ve tüm bağlantı arabirimleri AM335x 720Mhz ARM işlemcisi tarafından sağlanıyor.











Cubieboard: Cubieboard 10x6cm boyutunda küçük bir kart, uzmanlar için uygun, genişletilebilir ve ucuz, yine de ödüllü A10 SOC çipli güçlü bir ARM kart.











pcDuino: pcDuino küçük bir PC platformu, Ubuntu ve Android ICS çalıştırabiliyor. Görüntü çıkışı HDMI. Dahası Arduino ile uyumlu donanım arayüzüne sahip.


















RascalMicro: Rascal küçük bir bilgisayar, bir monitör kullanarak pek çok şeyi kontrol edebilirsiniz. Kart üzerindeki kendi web tabanlı editörü ile Python dilinde geliştirme yapabilir Arduino genişletme kartlarını kullanabilirsiniz.







Raspberry Pi: Raspberry Pi kredi kartı boyutunda bir bilgisayar, TV ve  klavye bağlantısı yapılabiliyor. Küçük bir bilgisayar özellikleri taşıyor, masaüstü bilgisayarınızın yapabildiği pek çok şey için kullanılabilir, hesap tabloları, kelime işleme ve oyunlar. HD Filmleri de oynatabiliyor.







Hangisini seçmeliyim?

miniPC: Eğer HDMI çıkışlı taşınabilir bir bilgisayar istiyorsanız 4 seçeneğiniz var: BeagleBoard-xM, Cubieboard, pcDuino ve  Raspberry Pi. Eğer TV’niz HDMI girişli değilse RaspberryPi ayrıca RCA çıkışı sunuyor. Linux dağıtımları çalıştırabilirsiniz fakat bu durumda çok RAM’a ihtiyacınız olacaktır. Bu nedenle 1GB (Cubieboard, pcDuino) veya 512MB (Raspberry Pi, BeagleBoard-xM) arasından seçim yapmalısınız. Depolamaya gelince, Cubieboard’ın 4GB NAND Flash’ı harici depolamaya göre avantajlı olabilir. BeagleBoard-xM ise  A/V camera, S-Video, Ses (kayıt) gibi en çok G/Ç bağlantısı ile aralarında en kapsamlısı, Raspberry Pi ve  Rascal Micro ise sonra geliyor. Eğer fiyat sizin için önemliyse RaspberryPi en iyisi.

Arduino uyumu: Eğer Arduino uyumlu bir kart arıyorsanız 5 seçeneğiniz var: Öncelikle Arduino Yun aralarında gömülü Wifi arabirimi olan tek kart. Linino Linux çalıştırıyor ve web sunucu kontrol edilebiliyor veya dijital G/Ç arabirimleri ile bilindik Arduino olarak kullanılabilir. Rascal Micro ve pcDuino’nun aynı Arduino soketleri var, Arduino genişleme kartlarını doğrudan takabiliyorsunuz. Hatta RaspberryPi ile köprü kuran bağlantı kartları gibi diğer platformları bağlamak için kartlar bile var. Ben Arduino Yun’u seçtim. Linux üzerinden ayrıntılı Wifi bağlantı kontrolü ve çeşitli GPIO portlarını kolayca programlama imkanı sunan  güzel bir kart.

1 yorum:

  1. Ayrıntılı RaspberryPi incelemesi için buraya bkz: http://ozgurilgin.wordpress.com/2013/05/02/raspberry-pi-tanitimi-1-raspberry-pi/#more-2317

    YanıtlaSil