20 Mart 2014 Perşembe

Mısır İletişim Bakanlığı Açık Kaynak Yazılım Stratejisini Benimsedi

Atef Helmy
Mısır İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Atef Helmy bakanlığın özgür ve açık kaynaklı  yazılımları (FOSS) destekleme stratejisini benimsediğini duyurdu.


Helmy, yayınlanan strateji belgesinde “Özgür yazılım, temelinde yazılım kodları özgürce erişilebilen, değiştirilebilen ve dağıtılabilen bir yazılımdır” diyor ve ekliyor; Mısır’daki açık kaynak yazılım endüstrisinin gelişimi bağımsız teknolojilerin başarısına, yeni iş alanları sağlanmasına ve kamu ve özel sektör tüketicilerinin internet ve iletişim teknolojilerinden faydalanmasına yardım edecek.

Mısır’daki Açık Bilgi Vakfı (OKF) gönüllüsü Tarek Amr ise iş ve devlet kuruluşlarının açık kaynak yazılımları kullanma stratejisinin  bireylerin bu yazılımları denemesini sağlayacağını bu yolla onları cesaretlendireceğini söylüyor.

Amr bir yazılım mühendisi, ayrıca bu stratejinin devletin özgür yazılımlar sağlayan firmalardan teknoloji hizmeti satın almasına yardım edeceğini ve bunun yazılım lisansı masraflarını kısacağını ekliyor. “Açık kaynak Mısır için çok uygun, GSYH’nın büyümesini hızlandıracak, ulusal güvenlik seviyesini yükseltecek ve bireysel sermayenin gelişmesine yardım edecek ” diyor.

Bakanın açıklamasına göre, özgür yazılım stratejisini harekete geçirecek olan strateji uygulama komitesi, bakanlık danışmanları, kamu kurumları ve sivil organizasyonlar arasında süreç koordinasyonunu sağlamak üzere  Yazılım Mühendisliği Yeterlilik Merkezi (SECC) görevlendirildi.

Süreç SECC yönetiminin FOSS komitesinden uzmanları da kapsayacak ve ilgili girişim ve programları izleyecek şekilde yeniden yapılanmasını da içeriyor.

Bakanın belirttiğine göre bu stratejinin hedefleri vatandaşlara ucuz bilgi hizmetleri sunmak, kamu sektörünün şeffaflığını arttırmak, internet ve bilgi teknolojileri sektörünün gelişimini desteklemek, teknoloji çözümlerinin maliyetini düşürmek ve küçük-orta işletmeleri desteklemek olarak sıralanıyor.

2012 Yılı başlarında bir grup eylemci  hükümetin Microsoft ile 44 Milyon Dolar’lık bir anlaşma imzalamasının ardından Mısır’da açık kaynaklı yazılım kullanılması için çağrı yapmıştı.

(Çeviridir, yazının kaynağı: http://www.dailynewsegypt.com/2014/03/19/ministry-communication-adopts-open-source-software-strategy/)

1 yorum:

  1. idam edilecek olan 529 kişinin isim listesini libreoffice ile mi yazacaklar ?

    YanıtlaSil