Ulaştırma Bakanlığı - Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına bağlı İnternet Dairesi Başkanlığının bir hizmeti olan ve amacı aileleri internet kullanımı konusunda bilinçlendirmek olan http://www.guvenliweb.org.tr adresinde bir site yayınlanmaktadır.
Bu sitede bilgisayarları daha güvenli hale getirmek için yapılan açıklamaların hepsi Windows işletim sistemi temel alınarak yapılmıştır, buna gerekçe olarak bir bölümde bu sistemin daha yaygın kullanıldığı öne sürülmüştür.
Ancak Windows sisteminden daha güvenli olduğu bilinen Linux temelli (Pardus ve Ubuntu gibi) işletim sistemlerinden bilgilendirme amaçlı da olsa bu sitede neden hiç bahsedilmemiştir?
Özellikle ülkemizde TUBITAK bünyesinde geliştirilen, binlerce kullanıcısı olduğu bilinen ve tamamen ücretsiz ve özgürce dağıtılan Pardus sisteminin güvenlik avantajları konusunda ailelere neden hiç bilgi verilme gereği duyulmamıştır.
Aynı sitede, özellikle gençler arasında yaygın kullanılan diğer sistemler dışlanarak sadece Windows işletim sisteminin açıklanması, ticari bir ürün olan Windows'un üreticisi Microsoft firması ile Telekomünikasyon Başkanlığı arasında bu konuda ticari bir ilişki olduğunu düşündürmektedir, bu doğru mudur?
31.07.2008 Tarihinde aldığım cevap;
Sayın İmrek,
Başbakanlık İletişim Merkezine yapmış olduğunuz başvuru ilgisi nedeniyle Kurumumuza yönlendirilmiştir. Başvurunuzda söz etmiş olduğunuz konu ile ilgili olarak İletişim daire başkanlığımızdan alınan bilgi aşagıda belirtilmiştir.
22.05.2008 tarihinde yayın hayatına başlamış bulunan http://www.guvenliweb.org.tr sitesi ile genelde toplumumuzu, özelde ise çocukları, aileleri ve eğiticileri bilinçlendirerek "internetin doğru, etkin ve güvenli kullanımının" sağlanması hedeflenmektedir.
Güvenli Web internet sitesinde kullanıcıları bilinçlendirmek amacıyla yer alan içerikler bilgisayarların işletim sistemleri arasında herhangi bir fark gözetmeksizin yayınlanmakta olup, içeriğin daha da zenginleştirilmesi adına sürekli olarak çalışmalar yürütülmektedir. Fakat bu içeriğin internet kullanıcılarının sağlayacağı katkılar ile daha da zenginleştirilebileceği düşünülmektedir ve içeriğe ilişkin olarak siteye katkıda bulunmak isteyenlerin iletisim@guvenliweb.org.tr e-posta adresine gönderecekleri içerikler, teklif ve öneriler mutlak surette degerlendirmeye alınacaktır.
Ayrıca, Başkanlığımızın http://www.guvenliweb.org.tr sitesinde yayınlanan içeriklerin temin edildiği kurum, kuruluş ve kişiler ile herhangi bir şekilde ticari bir ilişkisi olmadığı hususunda bilgilerinizi rica ederim.
Bilgilerinizi rica ederiz.
http://www.guvenliweb.org.tr/guvenli_bilgisayar.html Adresindeki metnin yapılmış olan değişiklikten sonraki hali. Önceden bu sitede Linux hakkında tek kelime yoktu.
2. Güvenli Yazılımlar Seçin
Her bilgisayar programı aynı oranda güvenli değildir. Bazı programlar, diğerlerine göre çok daha fazla hata/açık içerirler. Hatta bazı programlar, yalnızca başka bilgisayarlara zarar vermek amacıyla yazılmıştır. Bu nedenle güvenli yazılımları tercih etmek önemlidir. Genel olarak, büyük açık kaynak kodlu yazılım projeleri, pek çok kişi tarafından geliştirilip denetlenebildiğinden daha az güvenlik açığı içerirler. Siz de güvenli yazılımlar kullanmaya Firefox ve Thunderbird ile başlayabilirsiniz. Saldırılar daha çok Windows işletim sistemine yapıldığından risklerinden tamamen uzaklaşmak için Linux tabanlı işletim sistemlerini kullanabilirsiniz. Örneğin Pardus, Tübitak UEKAE tarafından geliştirilen kolay kullanılabilir, Türkçe bir Linux dağıtımıdır. Ya da kullandığınız işletim sisteminin güvenlik güncelleştirmelerini yüklemelisiniz.
Ayrıca verilen cevapta koyu olarak işaretlediğim bölüm özgürlükiçin.com topluluğuna bir mesaj niteliğinde :)