29 Ocak 2010 Cuma

Pog artık Pardus depolarında

Pardus'ta henüz kolay yönetilebilen bir internet içerik filtresi arayüzü bulunmuyor, bu nedenle şimdilik en pratik çözüm filtreleme işini yapan bir DNS servisi kullanmak.

Geçen yıl bu amaçla kullanılabilecek OpenDNS servisi hakkındaki bir yazım özgürlükiçin'de yer almıştı. Ancak orada ddclient adında bir konsol programının kullanımını anlatmıştım ve o gün bu gündür Pardus'ta bu işi kolaylaştıracak bir araç hayali kuruyordum.

Birkaç ay önce bu amaçla biraz bilgi toplayıp ufak tefek kodlamalarla işe başladım ve birkaç hafta önce POG adını verdiğim program iş görür hale geldi. Pardus depolarına alınması için hata takip sisteminden başvurmuştum, sonunda bu gece katkı deposunda yerini almış.

İçerik filtrelemeye ihtiyacınız varsa OpenDNS'ten bir kullanıcı hesabı açıp bir ağ (network) oluşturun ve bu ağda filtrelemek istediğiniz içerikleri ayarlayın. POG'u paket yöneticisinden kurun ve ilk çalıştırdığınızda OpenDNS kullanıcı adınız, şifreniz ve ağ adınızı yazıp, düzenli güncelleme süresini tespit ederek kaydedin.

Servisi kullanıma almak için Ağ yöneticisindeki İsim Sunucu Ayarlarındaki sunucu listesinin en üstüne OpenDNS servisinin adresini ekleyin, bağlantı profilinizin İsim Sunucu seçeneğini de öntanımlı olarak ayarlayıp, bağlantınızı kapatıp açın.

POG, Ip adresinizi, OpenDNS hesabınızdaki adres ile, belirttiğiniz aralıklarla senkronize edecektir. Kullanıcılar root şifresini bilmediği veya kullanıcı yöneticisinden ağ ayarlarını değiştirmekle yetkilendirilmediği sürece filtreyi aşmaları kolay değildir, ayrıca "proxy/Anonmyizer" sitelerini de filtrelemeniz şart. Ancak ayarlardaki değişiklikler 5-10dk. sonra aktif olmakta.

Sorularınız veya tespit ettiğiniz hatalar varsa http://www.ozgurlukicin.com/forum/gonullu-calismalar/12738/ adresinden iletebilirsiniz.


21 Ocak 2010 Perşembe

Bankaların tek kullanımlık şifreleri korsanları durduramamış

Bir süredir internet bankacılığında tek kullanımlık şifreler kullanılıyor, Computerworld'da çıkan bir haberde bu yöntemin de korsanlara yenildiği belirtiliyor, haber güvenlik analizleri yapan Gartner şirketinin analiz raporuna dayandırılmış. Tek kullanımlık şifre kullananlar da, kurbanın bilgisayarına trojan yerleştirmek gibi klasik yöntemlerle dolandırılmış.

Tüm bunlara rağmen hala hiçbir bankanın internet sitesinde "güvenli bankacılık işlemleri için Linux dağıtımlarını da tercih edebilirsiniz" anlamına gelecek bir iki satır görebilmiş değilim, varsa yoksa antivirüsünüzü güncelleyin, Windowsunuzu güncelleyin, yok tarayıcınızın şu şu ayarlarını şöyle yapın, aman şu e-postalara tıklamayın, aman düzenli olarak şunları kontrol edin vs. Hadi bunları boşverin Akbank gibi illa Windows/IE kullanacaksın diyenler bile var.

Türkiye asıl sınavı e-Devlet uygulamalarında verecek aslında, bakalım göreceğiz...

3 Ocak 2010 Pazar

Pardus Xfce seçkisi hazır

Aslında forumdan takip edenler biliyordur, epeydir hazır ama .paso dosyası olarak. Windows kullananlar için CD görüntüsünü ise nasıl paylaşacağımı kara kara düşünüyordum, birkaç paylaşım sitesine baktıktan sonra 4shared.com'da karar kıldım, arayüz Türkçe, ücretsiz 10GB alan veriyor, her bir dosya için 200MB limit var.

Eğer daha iyi bir öneriniz varsa mutlaka yazın çünkü Pardus DVD Seçkisi projemiz var, onun için daha iyi bir site veya çözüm harika olur.

Asıl konuya dönersek; Pardus kurmak istiyorum ama bilgisayarım eski, RAM belleğim 256 (veya daha az) diyorsanız, veya Xfce olsun taştan olsun diyenlerdenseniz buyrun;

Pardus Xfce Seçkisi