Fransa’da ordunun bir kolu olan ve kamu güvenliğinden sorumlu Jandarma teşkilatı son yıllarda sahipli yazılımlardan kurtulma konusunda liderlik ediyor.
Teşkilat 2004 yılında Microsoft Office yerine Open Office ve ODF biçimini kullanmaya başlamıştı. Bu, 90 bin bilgisayarda Open Office kullanılması ve 20 bin MS Office lisansına ihtiyaç kalmaması anlamına geliyordu. 2006 Yılında Firefox ve Thunderbird ve 2007’de de Gimp ve VLC kullanılmaya başlandı.
Bu özgür yazılımların kullanılması elbette tasarruf sağladı ama şimdiye kadar Windows kullanılıyordu. Ancak Fransız Jandarması 2008 yılında ileri bir adım daha atarak Windows yerine Ubuntu kullanmaya karar verdi, 2011 yılında 20 bin bilgisayar Ubuntu’ya yükseltilmişti, şu anda da 37 bin Ubuntu kullanılıyor.
Teşkilat, bir sonraki yaza kadar 72 bin bilgisayarın Ubuntu’ya taşınacağını ve göçün devam edeceğini söylüyor, çünkü çok fazla tasarruf sağlıyor. Şimdiye kadar özgür yazılım kullanımında elde edilen tecrübeler de önemli.
Bu durum 26 Eylül’de Lizbon’da yapılan Evento Linux Konferansındaki (http://www.eventolinux.org) bir oturumda konu edilince ortaya çıktı.
Bu kadar büyük bir tasarruf gerçeği, nihayet Windows kullanmamaları konusunda şirketler ve organizasyonların dikkatini çekecek gibi görünüyor. Microsoft, kurumsal müşterilerindeki ürünlerinin tekrar lisanslama ve yükseltme zamanı geldiğinde onları elinde tutmak için daha fazla savaşabilir.
Fransız Jandarma Teşkilatının bu geçişi nasıl yürüttüğü de dikkate değer. Önce işletim sistemi değiştirmeden özgür yazılımlara taşındılar. Bu sayede personel uzun süre Windows üzerinde tüm yeni iş araçlarına alıştı, böylece arkaplanda Ubuntu’ya geçiş çok daha kolay ve personel için sıradan bir durum oldu.
Yazının kaynağı: http://www.geek.com/apps/after-switching-37000-pcs-to-ubuntu-french-armed-forces-says-open-source-cuts-costs-40-percent-1572233/
(Hızlıca anladığım kadarını çevirdim)
Vay be :)
YanıtlaSilFirefox > Thunderbird > Gimp > VLC > Ubuntu.
Jandarmanın içinde hem "geek" hem de özgür yazılım sevdalısı birileri var demek. 72.000 bilgisayar çok büyük bir rakam yahu :)
Çeviride atladığım önemli bir nokta var, yapılan tasarruf oranı %40 olmuş, çok büyük rakam gerçekten. (Hatırlattığın için teşekkürler Zeki Bildirici)
YanıtlaSil