8 Ocak 2008 Salı

Mükemmel Zamanlama


Bill Gates için ne derlerse desinler zamanlama konusunda hep en doğru kararı verdiği kesin.

Windows 3.1'in piyasaya çıktığı dönemlerde PC'lerde genel olarak Ms-Dos kullanılıyordu ancak Apple'ın pencereleri yavaş yavaş kullanıcıları etkilemeye başlamıştı. Ayrıca grafik monitörler (max 640x480) ve ekran kartlarının fiyatları hızla düşüyordu. Eğer Bill Windows için elini çabuk tutmasaydı ve 95-98 gibi iki yeni sürümü kısa sürede çıkarmamış olsaydı pekala yeni gelişmekte olan X Sunuculu Linux sistemler pazar payını hızla ele geçirebilirdi.


DirectX çıktığında da DOS4GW diye hatırladığım ve DOS altında +1MB belleği kullanmaya yarayan bir araçla yazılan oyunlar vardı veya oyun firmaları DOS altında çalışan kendi araçlarını geliştiriyordu. Çünkü Windows altında bir oyunun isteyeceği direk donanıma erişim izinleri yoktu ve oyunlar hala DOS platformuna yazılıyordu. Eğer Windows'a oyun desteği sağlayan DirectX biraz gecikseydi oyun firmaları bu konuda çok esnek olan Linux ortamına yönelebilirdi. Ayrıca DirectX, Windows'u bir ofis sistemi olmaktan çıkardı.

Ve sonunda Bill, Microsoft'daki yazılım işlerinden el etek çekip kendini hayır işlerine adadığını açıkladı. Zamanlama yine müthiş; mühendisler 5 yıl labratuvara kapanıp neredeyse yeni işletim sistemi yazıyorlar, sistem piyasaya çıkmadan kırılıyor, yıllanmış virüslerce hırpalanıyor, istenilen satış rakamlarına ulaşılamıyor, insanlar satın almak için servis paketlerini bekliyor ve kurulu gelen sistemlerden silinip eski sürümü yükleniyor.

En son bir forumda bir kullanıcının Vista ile USB aygıtlarla başının dertte olduğunu okuyunca "hah tamam!" dedim, Vista'nın başarısızlığı daha bir ortaya çıktıkça Bill pasifikte balık tutuyor olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder