10 Haziran 2009 Çarşamba

Ses tanıma ve seslendirme teknolojilerinde Türkçe de olmalı


Bugün bilgisayar-bilgisayar ileşitişimi 20-30 yıl öncesine göre hayal edilemeyecek oranda çeşitlendi ve gelişti, neredeyse her türlü işlem için pek çok standart ve protokol geliştirildi ve kullanılıyor. Ancak insan-bilgisayar iletişimi köklü değişiklikler geçirmedi, hala temel iletişim kaynağımız monitör ve klavye.

En son Öİ'deki Android haberini okuyunca artık devrimin yaklaşmakta olduğunu düşündüm. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde kullandığımız cihazlarda yavaş yavaş ses tanıma ve TTS teknolojileri ön plana çıkmaya başlayacak gibi görünüyor.

İyi güzel de Türkçe bu gelişmenin neresinde? Türkiye'de bu konuda Arge yapan hiç kurum veya Üniversite var mı?

3-5 Yıl sonra satın aldığımız telefon+bilgisayar melezi cihazlar ile Türkçe iletişim kurmak istiyorsak şimdiden (çok geç kalınmış olsa bile) hızlıca çalışmalar yapmak gerekir diye düşünüyorum. Bence TÜBITAK - TDK - TRT - Üniversiteler işbirliğindeki bir çalışma ile bu konuda teknoloji üreten şirketlere Türkçe konusunda altyapı sağlanmalı. Cihazlarındaki sesli iletişim arabirimlerine Türkçe'yi eklemek isteyen şirketler için bu iş bir külfet olmaktan çıkarılmalı.

İçimden bir ses sesini kimse duymaz boşuna yazıp durma diyor ama "Söylesem faydası yok, söylemesem gönül razı değil"

9 yorum:

  1. TÜBİTAK'ta zaten ses sentezi ve ses tanıma ile ilgili çalışmalar mevcut.

    Çoğu üniversitede de buna benzer çalışmalar yürütülüyor.

    YanıtlaSil
  2. Boğaziçi Üniv.de de Elektronik Mühendisliği' Bölümü'ndeki BUSIM kapsamında çalışmalar yapılıyor.

    YanıtlaSil
  3. Temenniniz çok güzel, lakin böylesi konulu bir girişte, hem de daha başlıkta mevcut olan imla hatası insanın gözlerini tırmalıyor. Tabii ki eleştirmenlerin eleştirdikleri konuda üretken olmaları beklenemez fakat hakkında fikir ve öneri ürettikleri bir konuda en azından belli bir hassasiyet şart diye düşünüyorum.

    Bu bağlantının ilerdeki girişlerinizde etkisi olması dileğimle : TDK yazım kılavuzu - yazım kuralları

    YanıtlaSil
  4. Çalışmalar yapıldığını bilmek iyi, teknoloji çok hızlı gelişiyor umarım bu çalışmaların endüstriyel sonuçlarını görürüz.

    @Emre, ne desen haklısın, bundan sonra bu kadar hızlı yazıp göndermeden önce bir daha okurum.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba,

    Bu gibi konularda sürekli devlet, TÜBİTAK, vs. gibi yerlere çağrıda bulunmak yerine şöyle düşünsek nasıl olur: Bu teknoloji o kadar kritikse ve Türkçe bu bakımdan ciddi bir pazar teşkil ediyorsa o zaman zaten bir şirket bu işe el atar (bir Türk şirketi olmak zorunda da değil bu).

    Diğer yandan bir başka bakış açısı: Bu konu bu kadar kritikse ve birtakım Türk bilgisayarcılar bundan çok rahatsız iseler mevcut bilgi birikimini, açık kodları, vs. entegre edip bir şey yapıp kamuya sunarlar.

    Bu tür şeyler olmuyorsa: O zaman demek ki böyle bir şey yapmak o kadar da önemli, kritik, kârlı, vs. değil yahut birileri o kadar da rahatsız değil. (Açık kodlu yegane Türkçe imla denetleyicisi Zemberek'in hiçbir devlet desteği almadan iki kişi tarafından işlerinden arta kalan zamanda yazıldığını hatırlatırım)

    YanıtlaSil
  6. Zaten pazar payı veya kâr konusu yüzünden devlet kurumlarına çağrıda bulundum.

    Bence böyle bir konuda yapılmaması gereken şey, birilerinin kâr istatistiklerine bakarak ARGE'ye başlayacağı günü beklemek.

    YanıtlaSil
  7. Bir eklemede ben yapayım Koç topluluğunun Sestek'e sattığı gvz var.

    YanıtlaSil
  8. www.dikte.com.tr'ye ulaştım ben bu konuda araştırma yaparken.

    YanıtlaSil
  9. Türkçe ses tanıma çalışmaları var. hatta şu anda teknoloji geliştirme bölgesinde(kısaca teknokent) sanayi bakanlığı destekli bir AR-GE çalışması üzerinde de çalışmaktayım.

    YanıtlaSil