27 Eylül 2010 Pazartesi

Tarihin en küçük düşürücü stratejisi

İran'ın nükleer enerji projelerine bir bilgisayar virüsü yoluyla yapılan saldırı sonucu projelerin sekteye uğraması İran açısından büyük bir skandal olsa gerek.

Kullanılan virüsün Stuxnet olarak bilinen zararlı olduğu yazılıyor. Yani İran neredeyse varlığını dayandırdığı gizli projelerindeki bilgisayarlarda Windows kullanıyormuş.

Eğer herşey bize yazıldığı gibiyse bu durum İran açısından büyük bir skandal, siz en büyük düşman olarak ABD'yi göstereceksiniz ve ABD'nin yok etmek için uğraştığı bir projenizde yine ABD'nin ulusal çıkarları için üretim yapan bir ABD şirketinin kapalı kodlu yazılımlarını kullanacaksınız. Tamamen düşmanın kontrolündeki bir yazılım ile çalışan aletlerle düşmana saldırmak. Neresinden baksanız ironik bir durum.

Peki ya Türkiye? ABD ile düşmanlık değil müttefiklik durumu var, yani ABD'nin ulusal çıkarlarına hizmet eden firmaların gizli kapalı ürünlerinden çekinmeye gerek yok diye düşünebilir miyiz? Bu durum müttefik olsa da her ülke için rahatsızlık verici bir durum olmalı.

2 yorum:

  1. Gerçekten çok ironik bir durum. Bundan sonra akıllanıp açık kaynağa geçerler sanırım.(Tabi çok geç kalmış olabilirler de) Bize gelince, devlet eliyle açık kaynak dağıtım geliştiriyoruz ancak devletin kendisi dahi çok sınırlı kullanıyor. Bu da oldukça ironik bir durum.

    YanıtlaSil
  2. İran ile ilgili bir haber daha çıkmıştı. Devlet kendi eli ile korsan yazılım barındıran ve devlet kurumlarının kullanımına sunulan bir ftp sunucu kurdu diye. Hatta bunuda ortaya çıkaran torrentfreak sitesiydi galiba yanlış bilmiyorsam

    Pardon düşman mı dediniz :) Korsan yazılım kullanarak mı bitireceklerdi yoksa abd yi olur mu olur yani :p

    YanıtlaSil