10 Mart 2011 Perşembe

Javascript Flash'a alternatif olursa artık şaşırmayacağım

2000'li Yıllar ile Adobe Flash nedeniyle biraz gölgede kalan Javascript, Google sayesinde son yıllarda altın çağını yaşamaya başladı.

Bugün Google, neredeyse tüm internet teknolojisini JS'e dayandırıyor ve geliştirdiği kütüphanelerle sınırları zorlamaya devam ediyor. Belkide bu sayede tarayıcıların JS motorları da performans ve güvenlik konusunda sürekli geliştiriliyor. Bu da JS'e dayalı Google harici teknolojilerin de geliştirilmesini tetikliyor olsa gerek.

Buna son örnek JS+SVG teknolojilerinin swf dosyalarını oynatmak için kullanıldığı Smokescreen teknolojisi. İnternette görünce "hah sonunda bunu da yaptılar" dedim. Aslında Flash dosyalarını oynatmak değilde JS+SVG ile bambaşka bir Flash alternatifi geliştirilebilir diye zaman zaman düşündüğüm oluyordu. Smokescreen, Quake2'nin GWT portundan sonra beni şaşırttı. Benim bildiğim HTML5, GWT, WebGL ve Smokescreen gibi teknolojiler Flash'ın alanını daraltmaya kararlı görünüyor. Eh, bir gün Flash Silverlight ile bir çukura gömülürse hiç kimse üzülmez herhalde.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder