10 Ekim 2008 Cuma

E-devlet standartları

Bir kamu hizmeti olan e-devlet uygulamalarından tüm vatandaşların eşit olarak faydalanabilmesi için bu hizmetleri kullanmaya yarayan yazılımların da herkes tarafından ulaşılabilir ve kamunun kullanımına açık olması gerekir.

Ancak ne yazık ki bugüne kadar bazı kamu kurumları bu gerçeği görmezden gelerek vatandaşların bu hizmetlere ulaşabilmesi için ücretli olarak satılan bazı özel şirketlerin yazılımlarını kullanmasını zorunlu tutmuştur. Bu durum çok açıkca hizmetlere ulaşım eşitliğini ve özgürlüğünü kısıtladığı gibi, verilen hizmeti bir nevi paralı hale dönüştürmekle kalmayıp bazı özel şirketlerin de dolaylı olarak devlet tarafından desteklendiği görüntüsünü vermektedir. Her ne kadar bürokratik ve siyasi idarelerin genelde bu teknik konulardan haberi olmasa da oluşan bu tablo e-devlet hizmetleri için büyük bir hukuki sorundur.

Nihayet kamu internet sitelerine çeki düzen verecek çalışmalar geç kalmış da olsa yapılıyor. Bu konuda "Kamu İnternet Siteleri Standardizasyonu Kılavuzu" [1] adıyla yayınlanmış bir taslak çalışması var. Bu belgenin "2.3 Yazılım ve Donanım" [2] bölümünde internet sitelerinin tek bir işletim sistemi ve tarayıcı özelliklerine göre tasarlanamayacağı, nasıl olması gerektiği belgelendirilmiş.

Umarım kısa sürede uygulamaya geçer...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder