17 Aralık 2008 Çarşamba

Arch'a merhaba

Linux ile tanışmamın üzerinden 2 yıl geçmiş, 2 yıldır gerçekten çok eğleniyorum öyle ki diğer hobilerimi bir kenara ittim bilgisayarın başından kalkamıyorum artık, bu iyi değil biliyorum ama elim dursa beynim durmuyor, özgür yazılım dünyası harika.

2 Yıldır evimde sürekli ve sadece Pardus kullandım ama arada diğer dağıtımlardan bazılarına da Live CD'lerden bir baktım, genelde masaüstü dağıtımlarıyla haşır neşir olduysam da Endian, SME Server gibi sunucu dağıtımlarıyla ve PING, Gparted Live gibi özel dağıtımlarda da az çok tecrübe edindim.

Öyle haftada bir farklı bir dağıtımı kurup sağına soluna bakıp kaldıran birisi değilim anlayacağınız, kurdum mu adam akıllı kullanmak istiyorum. Bir süredir Pardus dışında ciddi olarak kullanacağım bir dağıtım beğenmeye çalışıyorum. Bana Linux'u tanıştıran ve öğreten Pardus'un yeri bir başka olsa da Pardus'u Debian gibi bir afetle aldatmıştım bir ara :) Onun için önce Debian üzerinde durdum, sonra Sabayon, sonra Gentoo.

Önce Gentoo'yu eledim, çok isterdim ama ayıracak zamanım yok, Gentoo'nun zengin işi olduğuna karar verdim. Sabayon'u pek kullanıcısı olmadığı için eledim, zaten Gentoo tabanlı olmasından dolayı öyle bir aklımdan geçmişti. Debian'a sözüm yok, aslında son ana kadar Debian düşünüyordum. Ubuntu, Fedora gibi dağıtımların bana çok şey kazandıramayacağını düşündüğümden hiç ilgilenmedim, anlayacağınız üzere biraz burnum sürtülsün istiyorum :)

Arch'ı distrowatch'dan tanıyordum, aslında tam istediğim gibi ama kullanıcısı az, takıldığım konularda destek kolay bulabilir miyim? diye bir soru işareti vardı aklımda, geçen gün işyerinde boş kalınca Arch Wiki'ye bir bakayım dedim... O gün akşam evde Arch kurulmuştu, kurulumu bile çok zevkliydi bütün ayarları bana bıraktı, paket yöneticisi pacman da hoşuma gitti. LKD depo yansısı olmasına çok sevindim. Gerçekten sözde değil özde basit ve hafif. Yani Debian düşünürken birden Arch kullanır oldum.

Arch'ı eski parçalardan toparladığım bir PIII makinaya kurdum, monitörü kasası falan yok, ssh'den kullanacağım, evde sunucu işleri için optimize etmeyi düşünüyorum, zamanım olursa 2.masaüstü sistemim de Arch olur belki.

Listemiz'de varmış bu arada ; http://liste.archlinuxtr.org/mailman/listinfo/archlinux

3 yorum:

  1. "Listemiz'de varDII bu arada" :)). Nerdeeeee?

    YanıtlaSil
  2. 1 Yılı geçmiş yazıyı yazalı, adres değişmiş :)

    http://liste.archlinux.org.tr/mailman/listinfo/archlinux

    YanıtlaSil
  3. Ali hocaa gazı verdin bana :) arch deneyim dedim. Bölümlemede kaldım neyse biraz araştırayım bi daha denerim. Bu arada derlediğin parçalar(music) güzel hoşuma gitti. Başarılar...

    YanıtlaSil