Kamu kurumlarının internet üzerinden verdikleri hizmetlerde sadece IE kullanan vatandaşları kayırması çok yazıldı çizildi. Bu durumun anayasaya aykırı olduğuna varana kadar görüşler var.
Sonuçta devlet, vatandaşının hizmet alabilmesi için ücretli olarak satılan bir özel şirketin ürününü kullanmayı şart koşuyor. Bu durum, bir resmi kuruma dilekçe vermek istediğinizde A firmasının kağıdını ve B firmasının kalemini satın alarak dilekçenizi bununla yazmaya mecbur kalmanızdan daha kötü. Çünkü özgür kullanıma açık bir kalem yok :)
En son SSK'nın e-bildirge hizmetinin Firefox ile çalışmayı reddettiğini öğrendiğimde bu iş nereye gidiyor diye düşünmeye başladım. Galiba bu konudaki başıboşluk devam ediyor.
Büyük umutlarla kurulan İnternet Kurulu'nun sayfasındaki çalışma ilkelerine bakınca bu işin çoktan halledilmiş olması gerektiğini göreceksiniz.
Hadi mevcut siteleri boşverin en azından yeni açılan hizmetlerde özgürlüğün sağlanması Başbakanlıktan yayınlanacak iki satırlık bir genelge ile de halledilebilir. Ama bunun bile site yasaklamaları, STMP portlarının değiştirilmesi vs. gibi daha teknik, zor ve tartışmalı konuların gerisinde kalması, BTK'nın toplantılarından hiçbir sonuç çıkmaması gerçekten düşündürücü.
Dahası beni en çok düşündüren İnternet Haftası, Linux Şenliği gibi sivil toplum hareketlerinde bu konunun kıyıda köşede kalması, belki hiç dile getirilmemesi.
Ülkemizdeki Linux kullanıcılarının en temel sorunlarından birisi bu olsa gerek.
Haydi, 8.Linux Şenliğinde bu konuda basına yansıyacak bir hareket olsun, basına konuşan herkesin dilinde olsun, gündeme gelsin, kürsüye çıkanlar bu durumu dile getirip bir bilinçin oluşumuna katkı versin...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder