28 Mayıs 2009 Perşembe

Yeni sürüm, yeni heyecan, yeni hatalar

Pardus 2009 sonunda kendisini Alpha sürümü ile gösterdi.

Alpha sürüm haliyle pek çok hata ile geliyor, bu nedenle ancak deneme amaçlı kullanılabilir durumda ve zaten kullanıcılara sunulma amacı da bu, yani mümkün olan en fazla kullanıcı tarafından denenerek hataların geliştirici ekibe bildirilmesi. Bunların başında da kurulum sorunları ile donanım sorunları geliyor. Özellikle çalışmayan veya sorunlu çalışan donanımları mutlaka bildirmek gerekiyor.

Hataları öncelikle birbirimize değil Pardus geliştiricilerine bildirmemiz gerektiğinden forumları veya gezegen sayfalarını kullanmamak gerekiyor.

http://hata.pardus.org.tr Adresinden bildirilen her hata, bildirdiğiniz paket ile ilgilenen geliştiricinin e-posta adresine anında düşüyor ve geliştiricinin belirlediği önceliğe göre çözüm sürecine alınıyor.

Ayrıca http://tr.pardus-wiki.org/NASIL:Hata_raporlamak adresinde de bu konuda güzel bir belge mevcut.

Henüz sanal makinede deneyebildiğim Alpha sürümünde gözüme en çok çarpan KDE4 performansı oldu.

2008 Sürümünde adeta çakma gibi duran KDE 4.2'yi ilk günlerinde denemiştim ve hem performans hem de kararlılık açısından çok kötü olduğunu görmüştüm. Ama KDE 4.3 ile Pardus 2009 gerçekten göz dolduruyor, sanal makinede 256MB RAM ile kurulum yaptım ve sorunsuz çalıştırmayı başardım. Ancak yine de gerçek makinede en az 512MB ile kullanmak gerekiyor.

1 yorum:

  1. “Hataları öncelikle birbirimize değil Pardus geliştiricilerine bildirmemiz gerektiğinden forumları veya gezegen sayfalarını kullanmamak gerekiyor.” Evet buna katılıyorum. Ama onlar da dövecek gibi davranmasınlar. İnsan üzülüyor sonra.

    YanıtlaSil