Şu sıralarda pek bilgisayarla ilgilenemesem de Pardus 2009 RC'yi denemek için sabırsızlanıyordum, ne de olsa artık son kullanıcıyı hedefleyen bir sürüm adayı kendileri. Aslında 2009 yorumlarımı kararlı sürüm ile yazmayı düşünüyordum ama (uzun süre test edemesem de) bu ilk RC sürümü yeterli düzeyde kararlı görünüyor, en azından Pardus projeleri olarak.
Öncelikle YALI'nın müthiş hızı beni çok şaşırttı. iE6550 işlemci, 2GB RAM ve 7200Rpm sabit disk ile kurulumu 8 dakikadan az bir sürede tamamladım, bu süre size de harika göründüyse CD-ROM'suz, sabit diskten ve Windows üzerinden nasıl kurulum yaptığıma şuradan bir bakın.
Gökmen Göksel'in çıkıp bunu nasıl başardıklarını bir blog girdisiyle anlatması iyi olur, çünkü özgürlükiçin.com "yenifikir" bölümündeki en çok fikirlerden bazıları herhalde YALI hakkındaydı, hatta ben RAM'dan kurulum gibi absürd görünen bir öneri bile yazmıştım.
Dikkatimi çeken diğer konu KDE4'ün beklediğimden daha iyi çıkan performansı oldu. Pardus araçlarının KDE4 ile bütünleşmesi ile Pardus 2009 iyi bir KDE dağıtımı olmuş, bu konuda yurt dışından olumlu incelemeler de geleceğinden eminim.
Ancak benim asıl merak ettiğim ise Beta ile denediğim kör topal durumdaki Xfce idi. Kör topal olmasının nedeni o zaman henüz hiçbir ayar dosyasının depoda bulunmamasıydı, ancak RC ile Gökmen Görgen ve saz arkadaşlarının iyi bir iş çıkardığını görünce rahatladım. Sonuçta, "bilgisayarım eski, 256MB RAM ile Pardus kullanamam" diye bir bahane yok. Yapmanız gereken Paket yöneticisinden Xfce paketlerini kurmak ve kullanıcı girişi ekranında masaüstü olarak Xfce seçmek, hepsi bu. Kurulum için şu komutu da kullanabilirsiniz;
sudo pisi it -c desktop.xfce.base
Pardus 2009'daki paketlerin bağımlılıkları yeniden düzenlendiğinden artık sadece Xfce kullanmak isteyenler KDE'yi sisteminden kaldırabiliyor. Bu her ne kadar gereksiz KDE güncellemelerinden kurtulmak olarak görünse de Pardus araçlarının (x-yöneticileri) KDE kütüphanelerine bağımlılığı nedeniyle ancak uzman kullanıcılara önerilebilecek bir seçenek, bu açıdan sevindirici bir haber de artık giriş yöneticisi olarak gdm'de kullanabiliyoruz.
2009'un Bir diğer bombası da Delta paket desteği. Önceden örneğin OOorg paketi küçük bir güncelleme aldığında kullanıcı 70MB'lık paketi tamamen indirmek zorunda kalıyordu, artık paketlerdeki küçük güncellemeler de küçük delta paketleri olarak güncellemeyi sağlayacak.
Pardus'un alıştığımız ara sürümler konusundaki politikasına göre en son yayınlanan sürümün üzerine gelen güncellemelerin boyutu yaklaşık 300MB'ı bulduğunda yeni bir ara sürüm çıkartılıyordu. Bu delta desteği güncelleme boyutlarını küçülttüğünden ara sürüm politikasında değişiklik görebiliriz diye düşündüm, belki 2009'un sadece bir ara sürümü olacak, kim bilir? Ayrıca altıncı hissim bana Pardus 2009'un ömrü en kısa Pardus sürümü olacağını söylüyor.
Alpha sürümden bugüne 7 hata girmişim, bunlardan en çok canımı sıkanı F klavyeyi konsolda kullanamamam. Kullanamamak tam olarak doğru değil aslında ama İngilizce harfler ve tüm işaretlerin farklı bir yerde olması ve (evdeki klavyenin ayrı sayısal bölümünün olmamasından dolayı) yıldız (*) işaretini kullanamamak elim ayağım olan konsolu benden aldı. X Ortamından açtığım terminalde böyle bir sorun olmaması ise şimdilik tek tesellim ve bir an önce düzeltilmesi için gözüm bugzilla'da.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder