29 Temmuz 2009 Çarşamba

Hurdalıkta Xfce ve KDE4 karşılaştırması

Pardus 2009'dan gördüğümüz gibi KDE4, Plasma, masaüstü efektleri ve masaüstü araması gibi yeni teknolojileriyle sistem gereksinimlerini biraz yükseltmiş doğal olarak. Sonuçta da Pardus 2009 yeterli işlemci ve RAM gücüne sahip olmayan sistemler için bir seçenek olmaktan çıktı ve çıtayı biraz yükseltti. Ben de eski donanımlara sahip kullanıcılar için hep Xfce'yi önerdim, ancak bugüne kadar yazdıklarım hep "hızlı, yavaş, yeterince hızlı, çok yavaş" gibi göreceli ifadelere dayanıyordu.

Geçen gün üşenmedim elimdeki PIII-800, 256MB RAM, 5400Rpm S.Disk sisteme Pardus 2009 kurdum ve yaptığım denemeleri kronometre ile ölçtüm. Kurulum: 1:15dk.'dan fazla sürdü, tam bir işkenceydi, sonuna kadar beklemedim, skorlar şöyle;

KDE Pardus 2009
Açılış: "Servisler başlatılıyor" 34sn. Pardus menüsüne erişim 2:35sn.
Firefox açılış Google anasayfa görüntüleme: 1:03sn.
Kapanma: 50sn.

Xfce Pardus 2009
Açılış: "Servisler başlatılıyor" 35sn. Pardus menüsüne erişim 1:24sn.
Firefox açılış Google ana sayfa görüntüleme: 19sn.
Midori açılış Google ana sayfa görüntüleme: 8sn.
Boş OOWriter belgesi açma: 27sn.
Kapanma: 52sn.

KDE4 ile sistem açılışından Google ana sayfaya erişim için 3,5dk.'dan fazla beklemeniz gerekirken Xfce ve Midori ile bu süre 1,5dk. civarında. KDE4'de Firefox'u gördükten sonra diğer uygulamaları test etmenin bir anlamı yok, özetle böyle bir sistemde KDE4 kullanmayın.

Xfce bu sistemde ilk bakışta rahat gibi görünse de birden çok uygulama (video oynatıcı, int.gezgini(flash), pidgin) kullanıldığında o da tıkanıyor. Bunun sebebi belleğin dolmasından dolayı takas alanı kullanımının disk ve cpu'ya yüklenerek uygulamaları felç etmesi. Xfce'nin sistem monitörünü sürekli açık tuttum ve gözlemlediğim şey birkaç uygulama açıldığında cpu grafiğinin sürekli tavan yapmasıydı. Özetle böyle bir sistemi Xfce, Midori ve Pidgin ile sadece internet konsolu olarak rahatlıkla kullanabilirsiniz ama aynı zamanda film izleyip belgelerimi düzenleyeyim derseniz Xfce'de sizi kurtarmaz.

Şimdi ev sistemim olan 2Ghz.Çift çekirdek, 2GB RAM, 7200Rpm S.Disk bulunan Şişko'da bu skorlar nasıl ona bakalım;

Xfce Pardus 2009
Açılış: "Servisler başlatılıyor" 16sn. Pardus menüsüne erişim 35sn.
Firefox açılış Google anasayfa görüntüleme: 9sn.
Midori açılış Google anasayfa görüntüleme: 3sn.
Boş OOWriter belgesi açma: 8sn.
Kapanma: 14sn.

Bu sistemde KDE4 kullanmıyorum, Xfce benim için çok rahat ve basit, tam istediğim gibi. Ancak buradaki kilit ifade "benim için", ben uygulamaları menüden aramaktansa Alt+F2 ile açmayı seviyorum ve görsel efektlerin çekiciliği pek ilgimi çekmiyor. Kalabalık klasörleri açtığımda Dolphin'in baygınlık geçirmesini izlemektense Thunar'ın ve Ristretto'nun basit arayüzünü tercih ediyorum. Eğer çok isterseniz Xfce+Compiz+Dock ile harika bir masaüstü de oluşturabilirsiniz, üstelik oluşturacağınız kısayollarla tek tıklamayla efektleri açıp kapatabilirsiniz. Yanlış anaşılmasın KDE uygulamaları Xfce'de de çalışıyor, yani onlardan da mahrum değilsiniz.

Bu kadar laf kalabalığının ardından bir ekran görüntüsü vereyim, her zamanki gibi 3 tane panel kullanıyorum, bir tanesi sadece görev listesi için, diğeri menü ve kısayollar, sağ üstteki de xfce plugin'leri için. Sadece Xfce'nin şeffaflık ve gölgelendirme efektleri açık.


4 yorum:

  1. Sonuna kadar kde çok ama çok kötüyse lxde

    YanıtlaSil
  2. Konuyla alakasız olacak ama bendeki vlc'de vidyo ile kontrol bölümü ayrı. Onları nasıl birleştirdiniz. Vidyo penceresi ile kontrol panelini birleştirmek istiyorum sizdeki gibi. Yardımcı olur musunuz?

    YanıtlaSil
  3. kde'den ayrılmamalımı acaba?

    YanıtlaSil
  4. çok güzel yazı olmuş teşekkürler
    düşük pc:lxde
    hafif düşük pc:xfce
    normal pc:gnome
    iyi pc:kde
    pardus ana dağıtım olarak kde gelmesi iyi hoş ama
    kde 4 ve sonrası çok hantal ve hatalı bence en iyi bana masaüstü ortamı gnome xfce lxde bence kde berbat adamı sinir ediyor fluxbox yada vb denemedim englıment ve fluxbox iyi diyorlar ama isteğen istediğini kullanır beğenir tercih zevk meselesi ama söylemeden edemicem genel olarak kde tam oturamadı ağır ve hantal oluyor masaüstü olarak ne kadar iyi pcde olsa kde çok kasıyor yerine pardus geliştiricileri resmi olarak en azından gnomeye destek verse iyi olur iyi günler.

    YanıtlaSil