9 Eylül 2009 Çarşamba

Aromalı Pardus'um

Kurulduğunda sadece konsoldan internete bağlanıp pisi çalıştırabileceğim paketlerden oluşan bir Pardus kurulumu yapmak 2007'den beri yapmak istediğim bir şeydi. Bunu o yıllarda Burak Sezer Yalı kullanmadan yapmıştı, bende onun yazılarıyla birkaç deneme yaptım ama hiç pratik bir yöntem değildi. Gerçi oradaki amacımızda pratik bir şey yapmaktan ziyade Pardus'a Linux'a dair bir şeyler öğrenmekti ve amacımıza ulaşmıştık. Burak daha sonra Gentoo'ya sardı, ben sadece ayaklarımı sokmakla yetindim :)

Her neyse tahmin ettiğimden daha kolay bir şekilde bunu hallettim. Yaptığım şey Pardusman'ın yaptığına benziyor ama daha çok angarya içeriyor, çünkü Pardusman oluşturulan yerel depoyu kullanıyor. Hikaye şöyle;

Önce normal bir Pardus kurulumu yapıp istemediğim paketleri, bileşenleri kaldırdım. Yani kurulduğunda olmasını istediğim Pardus'u oluşturdum.

Daha sonra "pisi li" komutu ile oluşturulan sistemdeki paketlerin bir listesi alınır ve bu liste bir python betiğinden geçirilerek işlenir, çıktı olarak elinizde Kurulan CD'deki repo dizininden silinecek ve eklenecek paketleri hazırlayan bir bash dosyası olur. Tabii benim aromamda sadece silme işlemi yapmam gerekti.

Son olarak Kurulan CD imajı bir dizine açılır ve bu bash dosyası işletilerek kurulumu yapılacak repo dizini oluşturulur. Yeni oluşan reponun "pisi ix --skip-signing" ile indeksi oluşturulduktan sonra bu dizinden tekrar bir iso imajı yapılırsa elinizde aromalı Pardus kurulmaya hazırdır.

Olayın genel hatları böyle, ayrıntıları meraklıları araştırıp bulacaktır. Ancak hemen Aromalı Pardus için heyecanlanmayın, çünkü paket eklenmesi için tüm paketlerin birbirine uygun inşa sürümlerinin repo'ya alınması gerekiyor yoksa elinizde işe yaramayan kırık bir kurulum imajı olur. Bu nedenle ben riski olmayan, repo'dan sadece paket silindiği senaryoyu uyguladım. Ama tabii biraz pythonlayarak hepsi kolaylaştırılabilir.

Linux'ta eğlencenin sınırı yok.

5 yorum:

  1. pardus 2009 cdsi ile sadecer system.base kurulumu yapılabiliniyor.
    başlangıçta yali4=baseonly paramatresi eklenerek açılırsa kurulum sonunda sadece system.base kuruluyor.
    ben böyle bir kurulum ardından xfce kurmuştum, gayet kullanışlı oluyor :)

    YanıtlaSil
  2. Benim de amacım Xfce'li kurulum olduğu için uğraşıyorum bunlarla :)

    YanıtlaSil
  3. http://svn.pardus.org.tr/pardus/playground/ggorgen/projects/xml_maker.py

    =) bu da benim Xfce'li pardus imajı oluşturmak için yazdığım betik. Ama emin ol bu daha çetrefilli ve xfce.desktop bileşenine ait tüm paketlerin listesini çıkarabilmenin kolay bir yolu malesef şimdilik yok.

    YanıtlaSil
  4. :) biri bana mı seslendi :) 2007 dönemindeki Yalısız Pardus kurulumundan daha pratik bir yolu vardı. Bir dönem bloga da koymuştum. Daha sonra PLO wikisine aldık. Kurulu bir Pardus üzerinden bir imaja ya da başka bir sabit disk bölümüne sırasıyla önce taban sistem, ardından xorg ve saz arkadaşları, ardından da xfce kurulumu yapabiliyordum. İşin tek çetrefilli kısmı taban sistemi elle hazırlamakdı. Bunu da son derece basit bir kabuk betiğiyle halledebiliriz. :) Gerekli komutlar hem plo forum da hem de wikide var.

    Kolay gelsin, iyi çalışmalar :)

    YanıtlaSil
  5. Dediğim gibi amacım Yalı ile Xfce kurulumu, Yalı aslında paket seçimi konusunda bir sınırlama getirmiyor, repo'ya neyi koysan onu kuracak, asıl sorun paket seçimi, Gökmen'in dediği gibi bunun kolay bir yolu yok galiba.

    Hatta taban sisteme "pisi it -c desktop.xfce.base" ile kurunca temel xorg ailesi bağımlılık olarak gelmiyor.

    YanıtlaSil