5 Kasım 2009 Perşembe

Paso ile güncel Pardus kurulumu yapın

Paso, kurulmuş olan bir Pardus sistemindeki paketlerden oluşan bir kurulum ortamı (iso dosyası) oluşturmaya yarıyor, bu ortamı oluşturmak için kullanılan .paso dosyasını internetten paylaşabilirsiniz çünkü boyutu çok küçük. Böylece herkesin bu kurulum ortamını kendi bilgisayarında oluşturması mümkün. Örneğin içinde oyunlar olan veya sunucu uygulamaları olan farklı kurulum ortamlarını hazırlayıp paylaşabilirsiniz.

Ben de güncellenmiş bir Pardus 2009'dan kurulum ortamı hazırladım, 9kb'lık .paso dosyasını http://groups.google.com.tr/group/antalya_linux/files adresinden indirebilirsiniz. Iso dosyasını oluşturduğunuzda güncel paketlerden oluşan bir kurulum ortamınız olacak.

Bu konuda kısa bir örnek yaptım, tam ekran izlemenizi öneririm; (Video gezegen'de görünmüyor, konu başlığına tıklayın)



Daha önce burada .paso oluşturmayı da içeren biraz uzun bir örnek yayınlamıştım.

Paso ile denemeler yaparken Pardus'un kurulum paketlerinden birisinde küçük bir sorun tespit ettim, şimdilik oluşturduğunuz kurulumlarda buna dikkat etmeniz gerekiyor. Bkz; http://github.com/alierkanimrek/paso/issues#issue/1

Güncel Pardus kurulumu hazırlayabileceğiniz .paso dosyasını http://groups.google.com.tr/group/antalya_linux/files adresinden indirebilirsiniz.

10 yorum:

  1. Güzel bir uygulamaymış. Konuyla pek alakalı değil ama bir şey sormak istiyorum. Videolu anlatım yaparken kullandığınız yazılım nedir acaba? Ben wink kullanıyorum ama sistemi biraz fazla yoruyor ve bazen kilitlenebiliyor..

    YanıtlaSil
  2. RecordMyDesktop kullandım Qt arayüzü ile, önce sesli kayıt yapmıştım ama kayıtta sürekli vınlama sesi olduğunu fark ettim, çok rahatsız ediciydi ve nedenini anlayamadım, zaten sesim de mikrofona hiç yakışmıyor diyerek altyazı geçerim olur biter dedim.

    YanıtlaSil
  3. Bilgilendirme için teşekkür ederim. RecordMyDesktop gayet güzel bir yazılımmış. Sorunsuz bir şekilde kayıt yaptım. Yalnız anlatımlar için sizin yaptığınız gibi alt yazıyı nasıl ekleyeceğimi çözemedim. Bu konu hakkında da ufak bir bilgi verirseniz sevinir, sizi rahat bırakacağıma söz veririm. :)

    YanıtlaSil
  4. Kaydı iş yerinde sıkışık bir zamanda yaptım, sonra Windows ortamına geçip çalışırken bir taraftan da alt yazıları ekledim, hatta fark ettiyseniz bir yerde iki defa yazmışım yanlışlıkla :) Windows'daki programın adını hatırlamıyorum ama Pardus Paket yöneticisinde "altyazı" diye aratırsanız aynı işi görecek bir iki paket var.

    YanıtlaSil
  5. Ha sonra kuru kuru olmasın diye bir müzik ekleyeyim dedim onu da Avidemux ile hallettim.

    YanıtlaSil
  6. Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.. Söz verdiğim gibi yakanızı bırakıyorum. :)

    YanıtlaSil
  7. video dan hareketle yeni kurduğum pardus üzerinde güncel bir pardus iso su oluşturdum.yeni pardus iso sunu sanal olarak virtual box a kurdum.paket yöneticisini tıklayıp güncellemeleri göster dedim 60 küsur mb lık bir güncelleme gösterdi.

    normalde yeni kurduğum pardus için 250 mb civarı bir güncelleme vardı.

    sonuç itibariyle epey güncel bir pardus iso su yaptım ama o 60 küsur mb lık güncellemeyi pisi de gördüm anlamadım.

    YanıtlaSil
  8. Tarihinden anlayacağınız gibi 04.11.2009 tarihinde oluşturulmuş bir .paso, yani bu tarihten sonra gelen güncellemeleri içermiyor.

    O .paso dosyasını her güncellemede yenilemeyi düşünüyorum ama şu an Paso 0.1 sürümü hazırlıklarını yapıyorum ve bu sürümün .paso dosyası şu andaki Paso Testing sürümü ile uyumlu olmayacak, o nedenle yenilemedim.

    YanıtlaSil
  9. tamam anladım meseleyi.açıklamanız için teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  10. ben gelecekten geliyorum

    YanıtlaSil