7 Haziran 2012 Perşembe

Droid istilasına hazır olun, Çin'in droidleri Dünya'yı ele geçirecek

Özellikle son aylarda çeşitli teknoloji sitelerindeki haberlerden edindiğim intibaya göre droidler istilaya hazırlanıyor. Darth Vader'ın gizli gizli seri üretimi yapılan droidleri gibi Çin'de pek çok fabrika geceli gündüzlü milyonlarca tablet üretiyor ve bu üretim büyük bir hızla artıyor. Bu yeni bir şey değil tabii, önceki yıllarda da bilgisayar ve telefon gibi aletlerde aynı şeyi yaşadık ama bu sefer olaya istila gözüyle bakmamın nedeni bu tabletlerin işlev/fiyat oranı. Youtube'dan birkaç örnek;

 Günde 4000 tablet üreten küçük bir fabrika.



 





Bu $100 civarındaki aletler temel internet işlevlerinin yanında müzik, film gibi eğlence imkanlarını sağlıyor ve Bluetooth, HDMI, USB, WIFI, 3G gibi temel bağlantı özellikleriyle geliyor.

Sadece bu ihtiyaçlar için bilgisayar sahibi olanların bilgisayar kullanıcıları arasında çoğunlukta olduğunu düşünürsek yakında bu insanların $1000 civarındaki 2-2,5 Kg'lık tuğla tipi bilgisayarları almak için bir nedeni kalmayacak. Aynı işlevselliği 10/1 fiyatına sahip olmak varken. Bilgisayarları bunlardan başka amaçlar için kullananlar da mutlaka bir droid sahibi olacak çünkü; duvara asıp resim gösterisi yapılabilir, hem arabada hem evde medya oynatıcı, otobüste kitap okuyucu, tatilde video kamera, kütüphanede sözlük için vs. kullanılabilir.

Bu cihazların fabrikalardaki maliyetleri $100'ın çok çok altında olsa gerek (videolara bakın), öyle olmasa bile bir sektörde çok sayıda üretici firma, bunlardan iş almak isteyen çok sayıda fabrika ve milyarlarca müşteri varsa fiyatlar büyük bir hızla düşecek demektir.

Kısacası tablo şu; ARM işlemcili tabletler bireysel kullanıcılar için temel bir teknoloji haline gelirken CISC mimarisindeki işlemciler ve ürünleri daha marjinal alanlara çekilecek. 2000'li yılların başındaki cep telefonu istilasından daha hzlı bir istila bekliyorum.

5 yorum:

  1. 1 Sene sonra dönüp bakmak için bir not düşeyim; Bugün hepsiburada.com sitesindeki tablet dükkanında 200-TL'nin altında sadece 2 tane tablet mevcut, bunlardan birisi de 4.3" ekranlıymış.

    YanıtlaSil
  2. İlk dalgayı gördüm sayılır. Nisan (2012) sonlarıydı sanırım BİM marketlerde polypad marka 7" tabletler 199TL'ye satıldı. Kapışıldı tabikide. Şurada konuşulmuş:
    http://forum.donanimhaber.com/m_60118999/tm.htm

    YanıtlaSil
  3. Sadece 20 gün sonra, hepsiburada.com'da 200-TL'nin altındaki tablet sayısı 6!

    YanıtlaSil
  4. Evet 7 ay sonra 200-TL'nin altında 20 tablet seçeneği var, HDMI çıkışlı modellerin sayısı artıyor, hemen hepsi Full HD 1080 video desteğine sahip, kartlar 8GB olmuş.

    YanıtlaSil
  5. 1 Yıl sonra 36 farklı model seçeneği mevcut.

    YanıtlaSil