21 Nisan 2009 Salı

Kamu Kurumları Artık Açık Standartlar Kullanmak Zorunda

Bu aralar, ülkemizdeki Linux kullanıcılarının belki de en büyük sorunlarından birisi olan, internet ile sunulan kamu hizmetlerindeki IE-Windows zorunluluğu konusuna takmış durumdayım.

Önceki günlük girdisinde böyle yaygın bir sorunun Linux Şenliğinde de gündeme gelmesi gerektiğini yazmıştım ve "Hadi mevcut siteleri boşverin en azından yeni açılan hizmetlerde özgürlüğün sağlanması Başbakanlıktan yayınlanacak iki satırlık bir genelge ile de halledilebilir." demiştim. Böyle bir genelge kısa süre önce yayınlanmış;

Evet Başbakanlıktan yayınlanan 2009/4 sayılı genelge ile e-devlet projesi kapsamında düzenlenen "Birlikte Çalışabilirlik Esasları Rehberi"'nin artık kamu kurumlarının internet üzerinden vereceği hizmetlerdeki standartları belirleyeceği, mevcut hizmetlerin de bu rehbere uyumlu hale getirilmesi isteniyor. (Belge sürekli güncelleneceğinden doğrudan bağlantı vermedim)

Şu anda ikinci sürümü yayınlanmış olan belgedeki bazı ifadeler şöyle;

"Merkezi ve yerel düzeydeki tüm kamu kurum ve kuruluşları, bu Rehber’de yer alan esaslara uymakla yükümlüdür."

"Bilgi ve hizmetlerin web sayfası ve diğer alternatif kanallardan, kullanıcılar için tespit edilen arayüzlerin toplumun tüm fertleri tarafından kolay kullanılabilecek ve kullanıcı tarafında gerekli olabilecek ek ticari yazılımları mümkün olan en alt seviyede tutacak şekilde sunumu hedeflenmektedir."

"3.2.2 Ana İletişim Mekanizması Olarak İnternet ve www’in Kullanımı
Hedef, küresel İnternet devriminde maliyeti ve riski düşürebilmek, İnternet’in tüm taraflarca aktif olarak kullanımını sağlamaktır. Bu amaçla geliştirilecek uygulamaların arayüz olarak W3C standartlarını sağlayan İnternet tarayıcılarını (browser) desteklemesi esastır. Kullanıcı tarafından herhangi bir lisans ücreti gerektirmeyecek şekilde tarayıcı vasıtasıyla indirilebilen eklenti ve aracı yazılımlardan yararlanılabilir. "

"3.2.6 Açık Standartların ve Uluslararası Standartların Kullanımı
Birlikte çalışabilirliği mümkün kılma ve rekabeti artırma hedefi kapsamında açık standartların kullanımı benimsenmiştir..... " (Sonrasında açık standardın tanımı yapılıyor)
"Standartlar belirlenirken dikkat edilen temel noktalar; sunulan bilgilerin kullanıcı tarafında asgari derecede ek yazılım gerektirmesi, kullanılacak araçların mümkün olduğunca açık standartlara dayalı olması ve bu bilgilere farklı platformlardan ulaşılabilmesidir."

"Üzerinde işlem yapılabilmesine olanak sağlayan kelime işlem, sunum ve elektronik çizelge belgelerinin paylaşımı için aşağıdaki tabloda belirtilen formatlardan en az birinin kullanımı zorunludur. Bunlardan hangisinin kullanılacağına ihtiyaca göre karar verilebilir....." (Listede Microsoft'a ait sadece Microsoft Office 97 biçimi bulunuyor, sonraki sürümleri yok, tabii ki OpenOffice belgeleri var)

Uzun lafın kısası artık hiçbir kamu kurumu "Bu site sadece IE ile düzgün görüntülenir", "Bu site sadece IE ile çalışır" veya "Belgeleri açmak için MS Office 200x sürümü gereklidir" diyemeyecek, artık bu genelge gerekçe gösterilerek sitelerin Firefox ile çalışması ve belgelerin OpenOffice biçiminde yayınlanması talebinde bulunabileceğiz.

Hadi durmayın, Microsoft ürünleri kullanmadığınız için alamadığınız kamu hizmetleri için kurumlara baskı yapma zamanı.

11 yorum:

  1. Bak bu güzel bir haber olmuş.Düşünenlere, düşündürenlere teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Geçen sefer ie-windows zorunluğu yüzünden hapse gidiyordum.

    YanıtlaSil
  3. Belge formatları arasında .odt sayılmıyor. Sadece ilgili bölümde kısa bir açıklama getirilmiş.

    YanıtlaSil
  4. Dikkatli bakın, MS
    Office programının 97 ve daha sonraki sürümleri kullanılabilir, diyor

    YanıtlaSil
  5. Şöyle;

    "MS Office 97 formatı ile belge üretmek için MS Office programının 97 ve daha sonraki sürümleri kullanılabilir. MS Office 97 formatında (.doc, .xls ve .ppt) kaydedilmiş dosyaları görüntülemek için www.microsoft.com adresinden erişilebilecek MS Word Viewer, MS Excel Viewer ve MS Powerpoint Viewer ürünleri, Türkçe sürümlerini de kapsayacak şekilde ücretsiz olarak temin edilebilir"

    Yani "MS Office 97 formatı ile belge üretmek için" kullanılabilir, yani format Office 97 daha sonraki sürümler değil.

    Bunu İkinci bölümdeki 1.2.3 bölüm başlığına bakarsanız daha iyi göreceksiniz.

    YanıtlaSil
  6. Odt ve diğer OOorg belgeleri İkinci bölüm 1.2.3'deki kullanılacak standartlar tablosunda var, ayrıca başka bir yerde de OASIS standardına değinilmiş, MS Office 97 belgelerini açmak için de OOorg kullanılabilir deniliyor ve yüklemek için web sitesi veriliyor.

    YanıtlaSil
  7. Bu çok güzel bir gelişme. Ancak pek çok devlet dairesi çevrimiçi sistemlerinde hala Internet Explorer kullanmayı şart koşuyor. Pek çok site ya IE olmadan düzgün görünmüyor ya da hiç açılmıyor. Misal MEb'in E-Okul sistemi. Okuduğum lise genelinde Pardus'a geçmeye kalktık ama E-Okul'un IE sorununa takıldık...

    YanıtlaSil
  8. Biz uzun zamandır kamu kurumlarına bu konuda baskı yapıyoruz bu anlamda desteklere de açığız. En azından hatalı gördüğünüz web sitelerini bildirebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  9. Aynı şekilde bazı banka (Akbank mesela) internet servisleri de kullanılamıyor. Kaç defa e-posta ile sorunu ilettiğim halde hala bir sonuç yok. Bırakacağım bu gidişle AKBANK ı. Akbank a duyurulur!!!

    YanıtlaSil
  10. Biz de E-Okul engeline takılmış durumdayız. komple ilçeyi pardus a geçirmeyi planlıyorum aslında. ancak şimdilik askıda kaldı...

    YanıtlaSil
  11. meb değişime açık bir kurum değildir. yoruma açık nir genelge ile sadece gönüller şenlenir. iş çıkmaz.

    YanıtlaSil