3 Nisan 2009 Cuma

Pardus artık Milli İşletim Sistemimiz

Bugüne kadar UEKAE'nin öz kaynaklarıyla finanse edilen Pardus projesine önümüzdeki üç yıl için milli bütçeden büyük kaynak ayrılması ile artık Pardus'a Milli İşletim Sistemi denilebilir. Bence bu durum kamu kurumlarında önümüzdeki yıllarda kapsamlı bir göç yaşanacağını da müjdeliyor. Çıkarılacak olan Pardus Kurumsal sürümleri de bu düşüncemi destekliyor.

9 yorum:

  1. boşa ayrılşmış kaynak, boşa giden paralarımız. açık kaynak oluşumuna ters düşen paralı kodlayıcılar... pardus tamamen fasafiso. milliymiş, peh! saçmalık!

    YanıtlaSil
  2. Zaten Ulusal olan bir sistem neden "Milli" oldu anlaşılamadı. Zaten Ulusal olması bir anlamda Milletçe benimsenmiş Milli niteliğinide gösteriyor. Ulusal lafını Milli ile değiştirmek ihtiyacı nbereden doğmuştur?

    Ayrıca Pardus için şu anki kaynaktan daha fazla bir kaynağa niçin ihtiyaç duyulduğu konusunda henüz şahsım başta olmak üzere birçok kullanıcı/katkıcı ikna olmuş değil.


    @Adsız;

    Bence 'paralı kodlayıcılar...' kelimelerin dışında ki lafların talihsiz olmuşlar.

    YanıtlaSil
  3. Ali bey bu konuda sanıyorum bazı şaibeler var hala. Pardus geliştiricileri ulusal veya milli anlayışına pek katılmıyorlar. Keşke resmi bir açıklama olsa da biz de rahat etsek..

    @Adsız
    Asıl boşa giden aptal Windows'a ödenen lisans paralarıdır.

    YanıtlaSil
  4. Saçma diyenler saçmalamış. Bence Pardus son zamanların en büyük bilişin atağı. Ayrıca bütün kamu kuruluşlarının Pardus işletim sistemi ile desteklenmesi taraftarıyım.
    Genellikle oyun hastaları Pardus'u sevmezler. Zaten sevmesinler de... Pardus ya da herhangi bir işletim sistemi oyun makinesi değildir. Zaten bilgisayarların amacı bile buna aykırıdır.

    YanıtlaSil
  5. Resmi açıklamayı Özgürlükiçin E-Derginin 12.Sayısında bulabilirsiniz. Bizzat Proje yöneticisi Erkan Tekman açıklıyor.

    Pardus bugüne kadar bir devlet yardımı almamış, UAKAE'nin kaynaklarıyla ayakta durabilmiş bir proje, bu nedenle bugüne kadar milli veya ulusal gibi bir tanımlama pek uygun düşmüyordu. Ancak ilk defa bu yıldan itibaren Devlet bütçesinden yatırım payı ayrılmaya başlanıyor, bu nedenle ben Milli kelimesini kullandım.

    Buna neden ihtiyaç duyulduğu da dergide açıklanıyor zaten, Pardus Kurumsal adında yeni bir sürüm çıkarılacak ve UAKAE'de çalışan geliştirici sayısı 2-3 kat arttırılacak, ayrıca ayrılan pay kamu kurumlarının göç projelerinde de kullanılacak.

    Yani dergiyi okursanız pek şaibeli bir durum yok.

    Ayrıca bir Linux dağıtımı para karşılığı geliştirilmez gibi bir düşünceyi anlayamadım.

    Kaynağın boşa gidip gitmeyeceği henüz belli değil, göreceğiz. Sonuçta ayrılan kaynak bir şirkete ödenmeyecek yine kamu yararına kullanılacak, bence Microsoft'a ödenmesinden iyidir, bunun size nesi yanlış geliyor anlayamıyorum.

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel bir proje olur. gönülden destekliyorum. (not: 2 yıldır aktif pardus kullanıcısıyım )

    YanıtlaSil
  7. Biz dünyada en saygın yeri olan bir milletiz. Bugün Microsoft firması da dahil bir çok zeki Türk gencinin bilgilerinden istifade etmektedir. Öncelikli olarak biz yetişmiş gençlerimizin tecrübelerini yabancıların hizmetinde değil, milletimizin ve memleketimizin hizmetinde kullanmalıyız. Bu hizmet sektörü özel veya devlet sektörü olmuş farketmez. Ben 2-3 yıldır Pardusla yakından ilgileniyorum. Ama bilgisayarıma artık sadece Pardus kurdum ve windows kullanmaktan tamamen vazgeçtim. Çünkü sıkışınca hemen windowsa dönüyordum. Hatta biraz da korktuğum için windowsa dönüyordum. İnternetteki forum sitelerinde denk geldiğim açıklamalar beni hep korkutmuştu, ama pisi ile bir kaç tane program kurduktan sonra bütün korkularım gitti. En çok çekindiğim konsolu kullanmaktı, şu an anladım ki yeni kullanıcılar için konsol gereksizmiş.

    Bizim memleketimizin kaynaklarını başkalarının ceplerine aktarmayalım. Paralı bile olsa PARDUS kullanalım. En önemlisi de pardus kullanımıyla ilgili tanıtımlar hazırlayıp internetten yayınlanmasına yardımcı olalım. (Ben profesyonel kullanıcı değilim, hazırlayamam) Sanırım bir çok kişi benim gibi bilgisizlikten Pardusa geçmeye çekiniyordur. Sizlerden ricam tanıtım yapalım, benim katkım ne olursa elimden geleni yaparım.

    mustafa erdoğan

    YanıtlaSil
  8. Neden televizyonlarda, sinemalarda 30 sn olsun 1 dk olsun Pardus reklamı yapılmıyor?

    Bunun için kaynağa bile gerek yok gönüllü yapacak tv kanalı ve sinema salonları eminim bulunur. Yeter ki bir reklam filmi veya slayt veye her ne şekilde olacaksa bir sunum olsun değerlendirilmeli bence.

    YanıtlaSil
  9. Siz öyle sanın.Ben Ben Pardus'un YazılımGeliştirme ve Test Donanım biriminde alısıyorum.Aslında Konuyu Acarsan soyle:Tabi Kabul ediyorum.Pardus Tam anlamıyla bir milli işletim sistem değil çünkü linux'un çekirdeği kullanılıyor.Fakat Bunda bizim bir kabahatımız yok.Microsoft Windows bünyesinde binlerce mühendisler calısıyor.Fakat Windows'un çıkardıgı bütün programları onlar mı yazıyor?Hayır.Microsoft Bile Dısardan gönüllü yada paralı yardım alıyor.Ki şöyle bir gerçek var pardus bünyesinde 23 kişi çalışıyor.Ve bu 23 kişi Çekirdek mi yazsın İşletim sisemini mi kursun ve bunlara çalışabilen programlarmıhazırlasın.Şöyle bir Türkiye Gerçeği türkiyede bilgisyar kulananların %90'ı yun ve zevk amaclı kullanıyor.Belki günün birinde Türkiyeden de bir gönüllüler çıkarda pardus için yardım eder.

    YanıtlaSil