24 Ekim 2009 Cumartesi

Paso'yu yayınladım, Pardus seçkilerine yer açın!

Pardus seçkileri oluşturmak için yazmaya başladığım Paso'yu sonunda yayınladım, http://github.com/alierkanimrek/paso adresinden indirip hemen kullanılabilir, Qt4 arayüzlü bir Python betiği sonuçta.

Pisi paketi ve çevirisi için henüz erken olduğunu düşünüyorum, temel işlevleri yerine getirse de henüz pek çok eksiği ve eminim bilmediğim pek çok hatası var. Nasıl kullanıldığına dair bir örnek yapıp ekran kaydı aldım, örnekte Gnome'lu Pardus kurulum ortamı hazırladım. (Tam ekran izleyin)





Paso ile istediğiniz paketlerden oluşan size özel bir Pardus kurulum imajı oluşturabilirsiniz. Daha önemlisi bu imajları oluşturmak için kullandığınız .paso dosyasını paylaşarak herkesin kendi sisteminde sizin hazırladığınız imajları oluşturmasını da sağlayabilirsiniz. Ama unutmayın ancak kurulmuş bir Pardus sistemindeki paketlerden oluşan bir kurulum seçkisi hazırlayabilirsiniz.

Paso dosyaları sadece paketlerin hangi depolarda olduğu bilgisini içeren küçük dosyalardır,, paylaşması kolaydır, isterseniz internetteki depolarda olmayan kendi hazırladığınız paketleri de paso dosyası ile paylaşıp oluşturulacak imaja dahil edebilirsiniz. Kurulum bildiğiniz Pardus kurulumu olacak.

Yakaladığınız hataları ve önerileri github'dan iletebilirsiniz, ama yazılım ile hobi olarak ilgilenen bir amatörüm ve bu işlere kısıtlı zaman ayırabiliyorum, geri dönüş için acele etmeyin :) Ayrıca İngilizcem çok iyi olmadığından bu konudaki düzeltme önerilerini de memnuniyetle karşılarım.

9 yorum:

  1. Şimdi Windowstayım ve her nedense python ikide bir hata veriyor bu yüzden deneyemiyorum ama eve dönünce ilk işim denemek olacak. Eline sağlık

    YanıtlaSil
  2. Elinize sağlık, güzel bir çalışma, sesli video, ekran görüntüleri, pisi paketi ve çevirisi sanırım sizi uğraştıracak biraz..

    YanıtlaSil
  3. Teşekkürler ama onlara varana kadar daha yapılacak çok iş var mutfakta.

    YanıtlaSil
  4. ertan argüden8 Kasım 2009 01:03

    tebrik ederim iyi bir çalışma. "Kurulmuş bir Pardus sistemin kurulum seçkisini hazırlayabilirsiniz" yazıyor bu konuda bir iyileştirme olabilir mi?

    YanıtlaSil
  5. "Kurulmuş bir Pardus sistemindeki paketlerden oluşan bir kurulum seçkisi hazırlayabilirsiniz"

    Bu daha doğru bir ifade olacak sanırım, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. Anladığım kadarı ile sistemde kurulu paketleri baz alıyor. Daha sonra imaj oluşturmak için internetten mi download ediyor paketleri yoksa pisi ön belleğinde ki paketlerden mi yararlanıyor?

    YanıtlaSil
  7. Evet "Prepare" işlemiyle kurulmuş sistemdeki paketlerden önce bir .paso dosyası oluşturuyor, bu dosyada paketlerin listesi var.

    Sonra "Build" bölümünden bu liste kullanılarak .iso imajı oluşturuyor.

    Paketler öncelikle lokal kaynaklarda aranıyor, bunlar Pardus CD'si, pisi önbelleği ve alternatif paketler dizini. Eğer hiçibirinde yoksa internetten indiriyor.

    Depolarda olmayan ve başkalarında da olma ihtimali olmayan (mesela kendi yaptığınız pisi paketleri gibi) paketleri de "Prepare" işleminde .paso dosyasına ekliyor. Böylece seçkiyi özelleştirme şansınız da var.

    YanıtlaSil
  8. Paso dosyasındaki xml desteğini ve buna uygun arayüz tasarımını tamamlamaya çalışıyorum, 0.1 sürümüne az kaldı.

    YanıtlaSil