3 Temmuz 2008 Perşembe

Adobe yan çizdi


Adobe son yıllarda Flex geliştirme aracı ve Apollon altyapısıyla Gelişmiş İnternet Uygulamaları (GİU - Rich Internet Application (RIA)) konusunda büyük atağa geçmişti, hatta Microsoft'un rakip teknolojisi Silverlight'ı bile daha daha doğmadan piyasadan silmek üzere diyebiliriz.

GİU yazılımları web siteleri ve masaüstü uygulamalarını birleştiren ve yüksek programlanabilir bir platformdan bağımsız kullanıcı arabirimi imkanı tanıyor. Ancak web geliştiricileri GİU yazmak konusunda her zaman bir tereddüt yaşıyorlardı. Çünkü dinamik içeriğe sahip ve swf animasyonu olarak kullanılan GİU yazılımları google ve yahoo gibi tarayıcılar tarafından tam olarak indekslenemiyordu. Bu bir web sitesi için gerçekten büyük handikap.

Ancak Adobe bu engeli kaldırmak için arama motorlarının bu dinamik içerikleri indeksleyebilmesi için gerekli bilgileri goole ve yahoo ile paylaştı.

Bu sevindirici bir haber gibi görünse de bu bilgileri herkesin kullanımına açmak yerine sadece google ve yahoo'ya vermesi büyük hayal kırıklığı. Bu olay Adobe'nin son yılarda açık kaynağa olan ilgisine hatta bazı projeleri açık kaynağa taşıma projelerine ters düşen bir gelişme oldu.

1 yorum:

  1. Bence Google ve Yahoo ya vermesi çok ta garipsenecek bir durum değil... Bu mikrosof ve diğerleri kutuplaşmasının bir sonucu...
    Acıkçası mikrosoft a çarşı direnmenin tek yolu bu bence...
    Sanırım bilgisayar dünyasını daha büyük savaşlar bekliyor...

    YanıtlaSil