5 Temmuz 2008 Cumartesi

Dansguardian'ı Türkiye'de Kullanan Cezayı Yer


Dansguardian'ı anlatmaya gerek yok aslında, bilmeyenler için kısaca açık kaynaklı, büyük sunucu sistemlerde ve gömülü cihazlarda çok yaygın olarak kullanılan (belki SmoothGuardian'dan tanıdığınız) ve pek çok ödül almış bir internet filtre yazılımıdır. Ancak Türkiye'de bu yazılımı kullanmak sizi cezadan kurtarmıyor.

Ne cezası diyorsanız; Bilindiği üzere, 5651 sayılı acayip bir Kanuna dayanılarak hazırlanan İnternet Toplu Kullanım Sağlayıcılar Hakkında Yönetmeliğin (1 Kasım 2007 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.) 5. maddesinin birinci fıkrasının c bendinde, ticari amaçla internet toplu kullanım sağlayıcıların Başkanlık tarafından onaylanan içerik filtreleme yazılımı kullanmaları gerektiği belirtilmektedir.

Evet anladığınız üzere Dansguardian ve pek çok özgür filtre yazılımı bu lüzumsuz Başkanlık tarafından onay almamış, aslında neden almadığını anlamak pek zor değil gibi, gidip şu sayfaya baktığınızda bazı firmaların çoktan filtre pazarını parsellemeye başladığını görüyorsunuz.

Hadi kör topal bir kanun çıkardınız, bari uygulamayı adil yapın, nerdeeee.....


2 yorum:

  1. Çok ilginç. Merak ettim onların arasında bedava, açık kaynak ve linux'u destekleyen var mı? Bu söylediklerim ve/veya şeklinde... Yoksa bir hak talep edemezler diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  2. selam olay ilginc cok ilginc!
    dans guradiani işyerimde bende web filtreleme amaci ile kullanmak istiyorum ancak intrernet dağitmak amaci ile değil ayni işi yapan bir server zaten var üzerinde webtabanli programlarimiz var.winserver2003 kurulu ben eski serverimize 2008 kurup ağla server arasına bu makinayi koyarak ağ bant genişliğinin iş amaçlı kullanilabilmesi içingerekli kısıtlamalar koymak istiyorum.birde dansguradianin henüz bir kullanıcı arayüzü yok sanirim webmin bu konuda bize yardimci olabilirmi ? cevabiniz için şimdiden teşekkür ederim.
    kercin@hotmail.com

    YanıtlaSil