25 Temmuz 2008 Cuma

Mobil Paranoya ve Linux

Son zamanlarda telefon dinlenme olayları nedeniyle pek çok kişinin farkına vardığı "dijital paranoya" da denilebilecek bir ruh hali her geçen gün yayılıyor. Bir haber sitesindeki [1] yazıya bakılırsa dinleme işi çocuk oyuncağı. Tek yapmanız gereken dinlemek istediğiniz kişinin telefonuna 5-10 saniye içinde küçük bir yazılım yükleyivermek :)

Aslında bu konuda özel bir telefonu kurbana hediye etmek ve "Man in the middle" gibi gelişmiş yöntemler olsa da bizi ilgilendiren yöntem "software injection".

Çünkü bidiğiniz gibi mobil cihazlar artan bir ivmeyle bilgisayarlaşıyor ve yeni cihazlar kullanıcı tarafından sonradan değiştirilebilen işletim sistemleri ile geliyor. Bu da doğal olarak virüs programcıları ve cracker'lar için yeni bir eğlence alanı. Yani yakında casusluk, crack veya henüz karşılaşmadığımız suçlar için internette pek çok program dolaşıyor olacaktır (Belki de dolaşıyor). Bu işin bu kadar ayağa düşmesi de ister istemez herkeste bir endişeye neden olacak.

Böyle güvenlik endişelerinin paranoyaya dönüştüğü bir dünyada herkesin güvenebileceği bir mobil işletim sistemine ihtiyacı olacağı açık. Bu açıdan bakınca Linux temelli mobil sistemlerin yıldızı parlayacak bence.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder