22 Nisan 2009 Çarşamba

E-devlet savaşları

Steve Ballmer ancak üst düzey devlet başkanlarına nasip olacak bir şekilde en yüksek protokolle ağırlanmış. Eee "yatırım yapacağım" kelimesini duyan secdeye varıyor artık. Asıl yatırımı milyonlarca doları MS kasasına koyan TC devleti yapıyor ya.

Neyse, asıl amacı Bilkent'teki bir Microsoft merkezinin açılışıymış. Buraya 10 Milyon dolar yatırım yapacağım deyiverince kırmızı halılar serilmiş. Tabii böyle bir merkez ve yatırımın hayır işleri için kullanılmayacağı açık, bir taşla kuş sürüsü avlama peşinde;

  1. E-devlet ihalelerini almak. "İnnovasyon merkezinde öncelikli hedefin yerel sağlık ve e-devlet operasyonlarına kanalize edilmiş çalışmaların olacağını belirten Ballmer...."
  2. Genç yazılımcıları ve yeni fikirleri Microsoft oyun alanında tutmak. "Microsoft İnnovasyon Merkezi, dünyada ilk kez bünyesinde Oyun Geliştirme Ön Kuluçka Merkezi bulunduran bir örneği oluşturuyor."
  3. Çocukları Microsoft yazılımları bağlımlısı yapmak. "Ballmer, inovasyon merkeziyle birlikte, lise öğrencilerine ücretsiz Microsoft yazılımları sunarak, genç yazılım geliştiricileri teşfik etmek amacıyla yürütülen DreamSpark programının.... Günümüzde ekonomik durumu iyi olmayan, 13-17 yaş arasında bir çok deha var. Aileleri veya kendileri Microsoft yazılımlarını satın almak için yeterli mali güce sahip değiller....."
Bunlar açıkca ifade edilen amaçlar ve getirisi kaç 10 milyon dolar eder siz düşünün. Tamam, sonuçta MS bir hayır kurumu değil, bütün etik tartışmalar bir tarafa, para kazanmak iş yapmak istiyor. Bu arada sadık müşterileri çocukluktan yetiştirme hevesinde o ayrı :)

Ancak özellikle e-devlet projelerinde açık standartların kullanılması için çalışmalar yürüten bir devletin MS gibi tekelci politikalar ve kapalı teknolojilerle iş yapan bir şirkete en az Cumhurbaşkanı seviyesinde bir ağırlama göstermesi korkutucu. Daha kötüsü açıklamalarına bakılırsa zaten e-devlet ihalelerini almış havasında, şu anda "10 milyon dolar dedik, işi bağladık, zor olmadı" diye düşünüyor olsa gerek.

Daha dünkü günlük girdisinde e-devlet uygulamalarında açık standartların kullanılacağına dair çalışmaları yazmıştım.

Öyle görünüyor ki; kamuda e-devlet standartları üzerine çalışan ve açık standartları destekleyen bilinçli bir çalışma yürütülüyor ancak MS işi yukarıdan bağlama amacında. Ortada büyük bir savaş var, bakalım yukarıdakiler kimin tarafını destekleyecek.

3-5 Yıl sonra "Sosyal Güvenlik Ödemelerinizi görüntülemek için MS Windows kullanın" yazan gov.tr'ler görürsek bu günler hatırlarız. Bunu düzeltmek için o zaman kaç milyon dolar harcarız artık bilmem.

2 yorum:

  1. Evet 3-5 yıl sonra malesef öyle olacak. :(

    YanıtlaSil
  2. Anlamadığım hep devlete suç bulunuyor, peki Devletimiz Pardus denen zuttirik sisteme ne kadar bütçe ayırdı? Pardus yaptıklarıyla ne kadarını ödedi ?

    Allah´tan korksunlar, daha 3000 paket yok o kadar meth edilen Pardus İşletim Sistemi! nde.

    YanıtlaSil