1 Şubat 2010 Pazartesi

Tanıştırayım... bu Pardus

Dün akşam yakın bir arkadaşımın bilgisayarına Pardus kurulumu yaptım, kendisi uzun zamandır benim Pardus kullandığımı biliyordu ve sonunda benden kurmamı istedi. Zira malum sistem programlar kuruldukça yavaşlamış, virüs ve trojan korkusuyla yaşamaktan bıkmış, yakın çevrede yaşanan birkaç msn şifresi çalınması olayından dolayı da bankacılık işlemleri konusunda kendini güvende hissedemiyormuş. Bilgisayarı 40 yaşlarında bir anne ve 11 yaşındaki kızı kullanıyor. Daha önce sadece Windows kullanmışlar.

Bilgisayar biraz eskiydi, 512MB Ram ve yavaş bir diski vardı, KDE4'den dolayı bu beni biraz endişelendirdi, çünkü en azından hızlı bir sabit diski olsa hızlı takas dosyası kullanımına güvenirdim. Anakartta Intel'in Brookdale (bayağı eski) görüntü çipinden emindim, ama çok fonksiyonlu HP yazıcının sorun çıkarabileceğini düşündüm. Tam tersi oldu, görüntü çipi yüzünden kuruluma geçemeden görüntü dondu ama kurulumdan sonra yazıcı tıkır tıkır çalıştı :)

Kurulumu F3-Vesa ile açarak yapabildim, kurulumdan sonra da yine açılış seçeneklerinden Güvenli Kip seçerek ancak 640x480 ile açabildim. Bu çözünürlükte yönetim işlemlerini yapmak imkansız. Pardus 2009 ile popülaritesini kaybetmiş olan meşhur xorg.conf'a 800x600 ekleyip yeniden başlatıp Ekran ayarlarından sürücü modülü olarak Intel seçtim ve bingo. Tabii ki hemen arkasından masaüstü efektlerini denemek istedim, ama ekran tekrar dondu, sonra tüm işlemleri yeni baştan yaptım. Yani kurulum biraz sancılı geçti, sistemi pek tanımayan bir kullanıcı olsaydım destek almadan Pardus'u kurmam çok zordu.

Efektler olmasa da olur dedikten sonra herşey çok iyi gitti, Plasma masaüstü konusundaki kısa bir bilgilendirmeden sonra Dizin Görünümü ve Basit Menü kullanımının iyi olacağına karar verildi ve kullanım demosuna geçtik.

Tabii ki ilk kullandıkları yazılım Firefox oldu, Windows'ta da onu kullandıkları için hiç yabancılık çekmediler, sonra MSN istemcisi olarak amsn iyi olur diye düşündüm, onu da beğendiler, Amarok'a ise hayran kaldılar. Ne yazık ki son ikisini hiç kullanmadığımdan pek yardımcı olamadım. Zaten basit internet-ofis kullanıcıları oldukları için ihtiyaç duldukları her şey kurulumda yükleniyor.

Biraz kullandılar ve ilk izlenimlerini aldım, herkesi şaşırtan şey Pardus'un daha hızlı olması olmuş, (Daha Xfce'yi görmediler tabii), program ekleyip kaldırmanın bu kadar kolay olmasından ve masaüstünün şıklığından da etkilenmişler. Plasma masaüstü ben kullanırken bir defa çöktü ama onlar kullanırken canavar gibiydi :) Sanırım KDE uzun zamandır Xfce kullandığım için bana tepkili... bu olaydan sonra bende KDE4'e güvenmeye başladım ve bir süre KDE kullanacağım.

1 yorum:

  1. Eğlenceli bir anlatım :D Özellikle kde'nin tepkisi hoşuma gitti. Sanırım aynı tepkiyi bana da veriyor :D

    YanıtlaSil