30 Nisan 2010 Cuma

E-Posta adreslerimiz meğer tezgahta müşteri bekliyormuş

Bugün bir alişveriş sitesinden reklam e-postası aldım, listeden çıkmak için üyelik iptali yapın vs. yazıyor, o siteye hiç girmemiştim belli ki yeni açılmış. Sitelerine üye olmadığımı ve e-posta adresimi nereden temin ettiklerini sordum. Aslında e-posta trollerinin bazı yöntemlerle internetten adres toplayıp satışını yaptıklarını biliyorum, herhalde böyle bir yolla almışlardır diye düşünüyordum.

Gelen cevapta üyeliğim olan başka bir site ile (sitenin adını vererek) yaptıkları anlaşma ile aldıklarını ve listeden çıkarıldığımı yazmışlar. Bu yasal mı değil mi bilmiyorum ama kişiye özel bilgilerin sıradan bir bilgi gibi satışa çıkarılması ve bu şekilde elde edilen bilgilerin kullanılması her iki firma açısından neresinden bakarsanız çok çirkin bir reklam aslında.




3 yorum:

  1. Bu tur sitelerin aciklanmasi edilmesi gerekli aslinda...

    YanıtlaSil
  2. Hukukçu değil ama 5237 sayılı Ceza yasasının ilgili maddeleri şöyle diyor:
    MADDE 135. - (1) Hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydeden kimseye altı aydan üç yıla kadar hapis cezası verilir.
    MADDE 136. - (1) Kişisel verileri, hukuka aykırı olarak bir başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
    MADDE 137. - (1) Yukarıdaki maddelerde tanımlanan suçların;
    a) Kamu görevlisi tarafından ve görevinin verdiği yetki kötüye kullanılmak suretiyle,
    b) Belli bir meslek ve sanatın sağladığı kolaylıktan yararlanmak suretiyle,
    İşlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.
    MADDE 139. - (1) Kişisel verilerin kaydedilmesi, verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme ve verileri yok etmeme hariç, bu bölümde yer alan suçların soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlıdır.
    ...
    Sanırım yeterince aydınlatıcı.

    YanıtlaSil
  3. bu tür şeylerin kanunda cezası olabilir ancak savcıların önüne şu anda yüzbinlerce dava gidiyor ve bunlarla ilgilenmiyorlar bile. internetin bir boğalar arenası olduğunu kabul etmek gerekiyor.. arenaya giren adrenalinsiz kalmaz ama bazı çizikler de alması muhtemeldir. belki arena yerine kuralları daha belirli ve insani bir spor sahasına dönüştürülebilir ama tavuk kümesine dönüştürmemek lazım.. yanlışlar olacak ama herkes yolunu zaman içinde bulacak.. zaten kötüler hep elenmeye mahkum bence.. bu arada devletin de iyilerin elini güçlendirmesi lazım. kötüler tamamen ortadan kalkarsa adrenalin de azalır kanaatindeyim..

    YanıtlaSil