30 Nisan 2010 Cuma

Paket bağımlılıklarını aramadan bulmak mümkün mü?

Pardus paket yöneticisinin hızından şikayetçi olan sadece ben miyim bilmiyorum, gerçekte paket yöneticisi sadece bir arayüz, asıl performansı pisi gösteriyor. Pisi'nin kodlarını adam gibi incelemeden eleştirmek verilen emeğe gerçekten haksızlık olacak ama özellikle eski bilgisayarda bağımlılık hesaplaması yaparken iyice kendini gösteriyor bu yavaşlık.

Amatör bir Python yazarı olduğumdan bu bağımlılık çözme meselesi güzel bir problem gibi göründü gözüme ve acaba bu işi ben olsam nasıl yapardım diye düşünmeye başladım. Kağıt üzerinde birkaç şey karalamışım, ertesi gün o kağıt gözüme ilişti, üzerine paketleri temsil eden bir sürü yuvarlak çizmişim, sağına soluna çizgiler notlar vs.

Yav dedim bu yuvarlakların her biri bir nesne olsa ve her biri kendi bağımlılığını ve ters bağımlılığını bilse ve bunları birer eventHandler'a kaydetse, bir tanesini kurmaya çalışınca bu event'ları tetiklese hiç öyle listelerde falan arama yapmasa.

Vakit buldukça bir prototip kodlamaya başlayacağım, kendime yeni bir eğlence çıktı, hoşuma giderse belki Paso'ya eklerim Pardusman gibi depodan seçki oluştururuz, fena mı olur?

3 yorum:

  1. Yaptığım ilk denemede Pardus 2009 depo indeksinin parse işlemi, bağımlılık ilişkilerinin oluşturulması ve tüm QtCurve-KDE4 paketi bağımlılıklarının bulunması toplamda 3-4 saniye sürüyor, 2Ghz Duo işlemci ile.

    YanıtlaSil
  2. Kodu görmek isteriz... :) Ayrıca PiSi o konuda iyi sayılır. Portage her ne kadar daha fazla iş yapıyor olsa da bağımlılık çözme konusunda gerçekten rezalet bir durumda. Arama fonksiyonu ise yok varsayılabilecek kadar kötü.

    YanıtlaSil
  3. >Pardus paket yöneticisinin hızından şikayetçi olan sadece ben miyim bilmiyorum,....

    !!! DeğiLLsin değilsiNNN... :)

    Evet kodları incelemeden eleştirmek amatör Python yazar _adayı_ :) olan benim açımdan da rahatsız edici.Grafik arabirimler üzerine görsellik,kullanışlılık,hız,işlevsellik öğelerine özenle kafa yoran bir kullanıcı olduğumu düşünüyorum. sürekli KIYASLAMALAR yapıyorum; şu an diskimde Pardus(KDE+xfce),Mandriva Lxde,Sidux,Sabayon,Pclinuxos,winfos ve Virtualbox üzerinde TinyOs,ReactOs kurulu. Yakın zamanda kadar da KolibriOS, Haiku,Visopsys kuruluydu. Paket yönetim sistemlerini özellikle grafik arabirim olarak merak etmiştim. Umuyorum yakında ben de katkıda bulunanlar arasında olmayı temenni ederek:
    Pardus paket yöneticisi grafik arabiriminin tümüyle elden geçmesi kanaatindeyim. Şimdilik çözüm üretmeye yönelik bir şeyler söyleyemem ama söyleyeceğim beklentilerin karşılanması halinde paket yönetimi tartışmalarında _yine_Pardus'un büyük ilgi çekeceğini öngörüyorum.

    1-Basit kullanım iyi ancak ayrı başlıklarda(kurulu olan olmayan) arama tuhaf bir yaklaşım. Nasıl synaptic te gereksiz built-in CLI işlevsel ama grafik arabirimin amacına ters bir yaklaşım ise bu da bana göre bu türden bir durum.

    2- Grafik arabirimde paket listesinde gezinme açıkçası sinir bozucu. Emesene kullanıcı listesindeki (scrollbar) gibi gözle kolay takip edilebilen makul akıcılık olmalı. Tam bilmiyorum ama bu rendering sorunu galiba. Yetişş Wayland ve MicroXwin :). Ayrıca paket niteliği bilgilendirmedeki üzerine tıklanınca açılan sezgisel yaklaşım yerine daha pratik hatta abartısız sekmelerden oluşan bilgilendirme penceresi tercih edilmeli. Yarım açıklamalı paket tanımlarından çok çok iyi bir yaklaşım. Paket tanımları yeni kullanıcıya Linux'un ne olduğunu iyi kavratıyor!

    3- Grafik arabirimdeki tüm boş alanlara dikkat edin çok bilgiyi daha şık sunabilen bir geometri yaklaşımına kafa yorulmalı. Yeterli birikimim olsaydı bütün bu saydıklarıma zevkle kafa yorardım ah ulen ah :) benden önce biri yaparmı acep?? :)

    4-Arama hızı makul belki ama istenilen sonuçlar paket niteliklerine göre kolay sınıflandırılabilir olmalı. Kıyaslamada synaptic oldukça makul ama Pardus daha iyi olabilir. Synaptic Xapian projesini kanaatimce çok iyi uyarlamış.

    5-Önemsiz addedilen Pardus incelemesine ait yorumlardan birinde paket uzantısının İngilizce semantik çağrışımı? :)) eleştirisi dikkatimi çekti. Dünya geneli son kullanıcıyı da hedefleyen bir dağıtımın ve aynı zamanda geliştirici desteğini etkileyen bir sorun mudur?. Eğer bu algının dağıtımın yaygınlaşma hızına sorun olduğu kabul edilirse çözüm zor mudur?. Komik ama söylemeden edemedim bence isabetli bir eleştiriydi.

    Bütün bunları yazarken yanlış anlaşılmak istemem amacım daha çok beğenilen Pardus görmek. Başta Pisi'ye büyük katkısı olan Faik üstadıma ve emeği geçen herkese teşekkür etmeden edemicem. Saygılar...

    Tuncay

    YanıtlaSil