Can Dündar "Eee-devlet fazla oldun!" yazısı ile devletin güvenlik birimlerinin gazetecileri nasıl izleyebildiğini bir örnekle anlatmış;
... Bir gün polisteki bir tanıdığı arayıp “Sakıncalı şeyler yazıyorsun” demiş. Dehşete kapılmış gazeteci... “Ne yazıyormuşum” diye sormuş. Telefondaki kitabı anlatmaya başlamış. “Ama... Nerden biliyorsunuz” diye kekelemiş bizimki... “İnternete bağlı olduğun sürece bilgisayarına girip yazdıklarını görebiliyorlar” diye izah etmiş arayan. ...
Bu örneğin doğru olup olmadığı değil mümkün olup olmadığı daha önemli ve teknik olarak Windows işletim sistemi kullanan herkes böyle bir tehlike ile yaşıyor. Kullanılan güvenlik yazılımlarının en babası bile Windows çekirdeğine ekleniyor, yani Windows çekirdeği ne kadarına izin verirse o kadar bilgi ile çalışıyor bu güvenlik yazılımları. Kısacası güvenlik yazılımlarının arkasına sığınmaya çalışmanın da faydası yok. (Buradan "Sizi güvenlik yazılımları değil GPL lisansı korur" diye bir slogan da çıkar ayrıca :)
Can Dündar'ın yazısında bahsettiği arkadaşı çözümü yurt dışına kaçmakta bulmuş, en azından içeri alınmam diye düşünmüş olabilir. Ama nereye kaçarsanız kaçın Windows'u açtığınız anda tehlike altındasınız demektir.
Çözüm ise çok basit, Eee Windows fazla oldun diyerek kullanmaktan vazgeçmek. Eğer bu yazıyı okuyup hala "Eee ne kullanacğım ki?, Mac mi alayım?" diye soran varsa Linux kullanıcıları olarak onlardan özür dilememiz lazım, daha çok tanıtım yapamamışız, Linux'u anlatamamışız.
Unutmayın Windows kullandığınız sürece asla güvende değilsiniz, ayrıca bu tek taraflı bir güvenlik sorunu da değil, aynı durum emniyet ve askeri birimler için de geçerli, bunu en iyi İran bilir.
Bilgisayarda kendinizi tamamen güvende ve özgür hissetmenin tek yolu Linux kullanmaktır.
dostum merhaba olayın windows ya da linux kullanmakla alakası yok internete bağlıysan ve iletişim şifresiz gerçekleşiyorsa hangi işletim sistemini kullanırsan kullan protokol aynı olacağı için yine dinlenirsin. senin burada demek istediğin şey windows işletim sisteminin saldırılara açık olduğu sanırım
YanıtlaSilKullanılan protokolün izlenmesi ile sabit diskte bulunan verilerin okunması farklı konulardır. Kavramları birbirine karıştırmayalım.
YanıtlaSilBiri bilgisayardan "çıkmış" olan bir verinin okunması, diğeri bilgisayarda bulunan bir veriye erişilebilmesi ile ilgilidir. Bilgisayardan çıkmış bir verinin okunabilme ihtimali her zaman vardır, ama bilgisayarınızda bulunan bir veriye sırf bilgisayarınız internete bağlı olduğu için erişilebilir demek komiklik olur.
Bilgisayarınızda bulunan verilerin güvenliği de kullandığınız işletim sistemi ile doğrudan ilgilidir.
Yazıda bahsedilen "İnternete bağlı olduğun sürece bilgisayarına girip yazdıklarını görebiliyorlar" sorununun çözümü için yapılan "Linux kullanın" önermesi doğrudur.
Protokol, dinlenmek, izlenmek, Linux falan havalı kelimeler bunlar ama doğru kullanmaya dikkat edelim lütfen.
Sevgili Hamit Giray Nart, konuyla alakası yok ancak bir şekilde irtibat kurmam gerekiyordu bende buradan yazayım dedim. Aylık yayınlanan PARDUS E-DERGİ ye ders gönderebilirmiyiz ya da dergiyi hazırlamaya yardımcı olabilirmiyiz? Katkıda bulunmak istiyorum. Ancak mail adresini buradan yazmak istemiyorum. Eğer bir site üzerinden form aracılığı ile size gelecekse yazılanlar beni yönlendirin. Oradan yazayım.
YanıtlaSilSaygılarımla,