21 Aralık 2007 Cuma

Web Programlamanın Değişen Yüzü

Evet, internetin emekleme dönemi sayılabilecek 90'lı yıllar boyunca HTML iyi iş çıkardı, 2000'lerden sonra da java ve javascript ile web sayfaları iyice canlandı, ancak günümüzde artan multimedya ihtiyaçları kullanıcıların taleplerini değiştirirken rahatlayan bant genişlikleri de web programcılarının iştahını kabartıyor.

Adobe Flex tüm bu kullanıcı ve geliştirici ihtiyaçlarını çok iyi karşılayabilecek bir geliştirme ortamı sunuyor. İşte birkaç örnek;


Best4c ile on-line olarak diagram ve çizimler oluşturup her yerden ulaşabilmek için sitedeki veritabanına kaydedebiliyorsunuz ve bu çizimleri isterseniz internette paylaşıma açabiliyorsunuz. Tabi jpg olarak alıp uygulamalarınızda da kullanabilirsiniz.



Flex'e bir başka güzel örnek: http://www.anywhere.fm/player/
(Classical bölümü bayağı eğlenceli çok ilginç çalışmalar var mutlaka bakın)

İlginizi çektiyse daha bir sürü ilginç çalışma var : http://flex.org/showcase/


Microsoft Web 2.0 ile kendini avuta dursun Adobe Flex, Open Source Framework yapısıyla ve çıkardığı işlerle çoktan kendini ispatladı.

Flex SDK geliştirme araçlarını Windows ve Linux ortamında ücretsiz kullanabilirsiniz, ancak görsel tasarım yapmanızı sağlayan ve Eclipse üzerinde çalışan Flex Builder ücretli.

Peki Flex ile Web programlamayı kotardınız ancak platformdan bağımsız bir masaüstü uygulamasına ihtiyacınız oldu? Bu durumda Adobe Air sayesinde yine Flex kullanarak masaüstü uygulaması geliştirebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder