19 Temmuz 2008 Cumartesi

a) Zenginden alır zengine veririz


Başbakanlığın "Lisanslı Yazılım Kullanılması" konulu 2008/17 sayılı genelgesini http://forum.pardus-linux.org/viewtopic.php?f=188&t=16850 adresinden öğrendim. Bu genelge Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa dayanarak resmi kurumlardaki lisanssız yazılımların lisanslarının acilen satın alınmasını veya medyalardan silinmesini emrediyor.

Özünde çok doğru bir iş olsa da ilgili forum sayfasındaki yorumlardan da anlaşılacağı gibi bu işin nereye varacağını yani bu işten kimin karlı çıkacağını tahmin etmişsinizdir. Bu genelge ilk bakışta Pardus için bir fırsat gibi görünse de kamu kurumlarının ve kamu personellerinin mevcut durumu göz önüne alınınca insanın neşesi kaçıyor.

Çok kaba bir hesap yapmak istedim ve http://ilsis.meb.gov.tr/home/DevletKurumlari.pdf adresindeki belgeye ulaştım, bu belgede 1683 sayfada ortalama 33 kamu kurumu listelenmiş.

1683 x 33 = 55.539 adet MEB'e bağlı kamu kurumu görünüyor. Bu sayıya küçük köy okullarından büyük liselere kadar okullar dahil.

Eski bir bilgisayarın Windows XP (240-YTL) ve Office 2007 Home (140-YTL) lisansına ihtiyacı olduğunu varsayalım ve çok saf düşünürsek her kurumda eski ve lisanssız 3 bilgisayar için;

380 x 3 x 55.539 = 63.314.460-YTL Sadece MEB için.

Şimdi siz olsanız ne yapardınız?

a) Bu parayı IMF'den alıp Microsoft'a öderdim.
b) Bill Gates'i Türkiye'ye davet eder rakı masasında pazarlık ederdim.
c) Fikir ve Sanat Eserleri Kanununu yürürlükten kaldırırdım
d) Bu makinalara Pardus kurar, itiraz eden memurları OOXML teknik dokümanından sınava sokardım.
e) Hiçbiri

3 yorum:

  1. Hım, cevap veriyorum D) şıkkı
    :)

    YanıtlaSil
  2. Microsoft'un Kamu Lisans ücretleri buradaki bedellerin 10'da biri falan.. Tabii toplu bir alım, merkezi bir alım lazım.. Fiyatlar neyse de MEB'in teknolojik olarak yabancı sermayeye bu bağımlılığı çok tehlikeli..

    YanıtlaSil
  3. d ama hiç kimse yapamassa b :)

    YanıtlaSil