25 Kasım 2008 Salı

Kamu Sektörü Linux Yetkinlik Merkezi

Böyle bir yerin varlığını bir googıl aramasında tesadüf eseri fark ettim. Önce inanamadım ...gov.tr olan bir bağlantıya gidiyordu ve açıkca Linux Yetkinlik Merkezi yazıyordu.

Sonrasında hikaye daha da ilginçleşti, meğerse bu merkez 2005 yılında M.E.Bakanı Hüseyin Çelik tarafından törenle açılmış, kendisi Microsoft ve Linux üzerine birkaç kelam bile etmiş.

Bu belki pek çok Linux kullanıcısı için yeni bir haber değil ama ben o günlerde Linux'tan bi haberdim, yani bunları görmek benim için sürpriz oldu.

Her neyse siteye baktıysanız şatafatlı açılıştan sonra pek bir faaliyet olmamış gibi görünüyor , bende bugünlerde bu merkez hala açık mı? ne faaliyetleri var gibi bimer'den bir soruşturayım dedim. MEB-Eğitek'den gelen cevap şöyle;

Değerli Öğretmenim,
Linux yetkinlik merkezi bilişim teknolojisi sınıfı Linux eğitimleri için
halen işletilmektedir. 2009 yılında bu konuya ilişkin eğitim planlamaları
yapılarak hizmetiçi eğitim dairesi başkanlığına gönderilmiştir.
Halen faaliyetler devam ediyor.
2005 ten bu yana değişik dönemlerde Suse, Linux, Pardus eğitimleri
verilmiştir.
İyi günler dileğiyle!

Öğretmen değilim ve öyle olduğuma dair bir şey de yazmamıştım ama herhalde öğretmen olacağım var :) Faaliyetler devam ediyor deniliyor ama internette hiçbir bilgi yok, Microsoft korkusundan gizli kapaklı yapılıyor olabilir diye düşündüm bir an :) ama işin içinde Novell'de varmış, herşey beklenir yani :) Pardus eğitimleri de verilmiş, bundan kimsenin haberi var mı?

E.Tekman'ın Bilişim '08 sunumunda bahsettiği Pardus Eğitim projeleri ile bu Merkezin Faaliyetlerini birleştiren bir proje hiç fena olmaz hani.

1 yorum:

  1. Portakal Teknoloji 2005 yılından bu yana merkezde yapılan eğitimlerin tamamını verdi. 2005-2007 döneminde bir çok farklı kurumdan 500'den fazla kamu çalışanı ücretsiz eğitimler aldı / Portakal da eğitim verdiği için herhangi birisinden ücret almadı.

    Portakal Teknoloji'nin 2003'den bu yana süren ve sürekli gelişen eğitim materyali üretme çalışması da bu merkez sayesinde güncel kaldı.

    Dağıtım olarak başta Fedora söz konusu idi, Pardus 1.0 Kurulan CD çıktığı günden bu yana daima Pardus sürümleri ile çalışıldı. TÜBİTAK'ın da merkezden haberi var haliyle.

    2007'den bu yana ise daha çok MEB'in kendi hizmet içi eğitimlerine odaklanma söz konusu. Formatör öğretmenler Pardus eğitimleri alıyorlar. Yine Portakal Teknoloji, ve yine ücret almaksızın bu eğitimleri dönem dönem sağlıyor.

    Merkez aktif ama tesise olan destek sınırlı olduğu için %100 kapasite kullanıldığını söylemek ne yazık ki mümkün değil. Ayrıca MEB'in Türkiye'nin bir çok yerinde onlarca benzeri tesisi var. Bunlar içinde Linux'a ve özgür yazılıma odaklı olan tek yer ise bu tesis.

    Yani bakınca insanları şaşırtacak düzeyde iyi bir durum olarak da görebilirsiniz, bir arpa boyu yol gidilmiş olarak da görebilirsiniz. O noktadaki yorum kişiden kişiye değişiyor.

    YanıtlaSil